Dodik najavio kandidaturu na izborima, hoće li CIK odbiti ovjeru?

Vijesti 09. maj 202214:17 > 14:20
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da u Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju njegove kandidature, ali da će, uprkos tome, biti kandidat za opšte izbore u BiH.

“Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča o ovome Suada Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima.

On kaže da će se i dalje boriti za Republiku Srpsku.

Inače, Arnautović je ranije izjavio da će CIK odbiti ovjeru učešća Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaprijetio je da će Komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana Čovića na izborima, ako Kristijan Šmit kaže da krše Dejton i Ustav.

“Ako je ovo tačno da u njegovom Izvještaju, koji će podnijeti 11. maja, da on imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za djelovanje. Potrebno je da glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsjednik stranke SE ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj izjavi da će poštivati Opšti mirovni spoprazum u BiH. To je dovoljno da mi stavimo na dnevni red”  izjavio je Arnautović.

Arnautović se poziva na član 1 tačku 13 Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno da predsjednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima, potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

Komentari

Vaš komentar