Dodik: Najbolje da se Bošnjaci, Srbi i Hrvate razdvoje na civiliziran način

Vijesti 23. jan 202213:52 > 13:57 31 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španjolske novine El Mundo da je "BiH propali projekt" i da je najbolje rješenje za tu državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvate "razdvoje na civiliziran način".

“BiH neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, jako su nezadovoljni. Bošnjaci žele stvoriti unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod”, izjavio je Dodik.

“Naša politika nije usmjerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, temeljenoj na procjeni da BiH neće biti uspješna kao država. Bude li tako najbolje je razdvojiti se na civiliziran način”, dodao je.

Naglasio je kako Srbi neće “početi rat kako bi se odcijepili”, ali je ponovio je da je najbolje razdvojiti se “ako se ne može živjeti zajedno”.

Istaknuo je da Srbi “brane politički proces” prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu “besmislene”.

Rekao je i kako BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice.

“To je eksperiment stranaca”, naglasio je Dodik.

“Prvo što predlažem jest da stranci prestanu upravljati ovom zemljom jer je ona jedina kolonija koja trenutačno postoji u Europi. Neka nas puste pronaći konsenzus, ako je moguće”, izjavio je.

Dodik smatra kako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nema pravo uvoditi zakon u državi.

“Na izborima prije tri godine sam osvojio najviše glasova, puno više nego dvojica mojih kolega iz Predsjedništva zajedno. I sada dođe taj Nijemac i kaže kako se budućnost BiH neće konstituirati s Dodikom. Što on misli, tko je on?”, rekao je.

“BiH je jedan propali projekt. BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvijek tu. BiH je sinonim za krizu”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare