Dodik napustio inauguraciju u Predsjedništvu BiH dok je Komšić držao govor

Vijesti 16. nov 202214:30 8 komentara
Twitter

Novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su u ovoj instituciji položili zakletvu i preuzeli mandat pod četiri godine. Nakon toga su se i obratili prisutnima, prvo Željka Cvijanović (SNSD) koja je, prema sistemu rotacije, preuzela predsjedavanje Predsjedništvom, a nakon nje govor su imali i Željko Komšić (DF), zatim Denis Bećirović (SDP). Međutim, Milorad Dodik, bivši član Predsjedništva BiH i novi predsjednik entiteta Republike Srpske nije ostao u sali dok je Komšić govorio.

To je potvrdio i sam Dodik na Twitteru rekavši da nije mogao prisustvovati govoru jer je Komšić, kako tvrdi, iznio laži.

Sve što je Željko Komšić rekao u svom obraćanju je čista laž, zbog čega sam napustio Konstituirajuću sjednicu dok je on govorio. Željka Komšića nisu birali građani, kako on neistinito tvrdi nego ga je izabrao jedan dio Federacije, i to ne onaj koji je trebao – hrvatski narod, kako nalaže Ustav BiH, nego bošnjački narod. Komšić je prevarama i lažima došao do Predsjedništva i po četvrti put oteo hrvatskom narodu ustavom definisano pravo da bude biran”, počeo je Dodik svoje obrazlaganje. 

Komšić: Radit ću na NATO putu BiH, a susjede ćemo poštovati koliko i oni nas

Zatim je naveo da je Komšić, kako tvrdi, istim shemama sve četiri godine koliko je s njim bio u Predsjedništvu BiH lične prezentovao kao službene stavove ove institucije.

Sve što je rekao o integracijama, saradnji s NATO-om je izmišljotina. Za Bosnu i Hercegovinu nema NATO puta, nema usaglašenog stava o članstvu, postoji samo saradnja, a ovakvim predusretljivim ponašanjem i jednostranom izjavom još jednom je pokazao kakva će biti njegova politika u budućnosti. To je politika laži, podvala i sramoćenja BiH na međunarodnom planu”, zaključio je Dodik.

U videu ispod možete vidjeti da Dodik u jednom trenutku više ne sjedi u prvom redu dok traje Komšićev govor:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare