Dodik: Nema mogućnosti da RS prihvati indirektni izbor, neka ne troše vrijeme

Vijesti 26. jan 202215:32 > 15:59 4 komentara
N1

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako neće ići na pregovore o izbornom zakonu jer je to "stvar Federacije BiH". Poručio je kako "ne treba trošiti vrijeme jer nema mogućnosti da Republika Srpska prihvati indirektni izbor".

“U Republici Srpskoj će se birati direktno svi koji odu u institucije BiH”, rekao je Dodik nakon sastanka lidera političkih stranka koje čine vlast u Republici Srpskoj sa međunarodnim izaslanicima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst.

Kazao je i to kako se prvi put razgovaralo o Domu naroda PSBiH i načinu izbora njihovih predstavnika.

“NSRS ima pravo da izabere svoju delegaciju i RS mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali, u RS je propisan način izbora i RS će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju. Ne tvrdim da neće biti drugih naroda u toj delegaciji”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako će Republika Srpska “pokazati svoju demokratsku zrelost kada budu na jedna nediskriminatorni i transparentan način birali svoju delegaciju”.

“Sadašnji način da pravimo neke liste pa da se umiješa politička korupcija koja se pokušava provesti?! Najpoštenije da NSRS izabere”, rekao je Dodik.

“Konstitutivnost mora biti zadržana”

Rekao je i da su zainteresovani za rješenja vezano za Dom naroda u Federaciji jer, dodaje, “svih ovih godina bili su potpuno diskriminisani kao narod.” U tom pogledu, naveo je, gledaće na koji način će biti predloženo to rješenje.

“Mi želimo da omogućimo da Srbi biraju delegaciju, a da to ne bude neka kamuflaža kao što smo to do sada imali i da ta delegacija u pravilu ima popunu kakva je predviđena Ustavom a ne da to bude od 17, 10. Prvi put je evo sad delegacija popunjena. Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva i distribuirana kroz čitav politički sistem odlučivanja u BiH, samo takva vrsta reforme može biti s naše strane podržana”, istaknuo je Dodik.

Podcrtao je da nikakvo nametanje rješenja od bilo koga, ako bude nametnuto, biće protiv.

“Smatramo da u izborima trebaju da učestvuju svi i rješenje koje se u posljednje vrijeme distribuira a odnosi se na to da se u Federaciji bira predstavnik hrvatskog naroda i Ostalih, bošnjačkog naroda i Ostalih a u RS predstavnik srpskog naroda i Ostalih, tako da su svi uključeni. Možda je to malo goropadna neka formulacija ali omogućava da svi koji imaju pravo glasa mogu da budu kandidovani”, rekao je lider SNSD-a, dodajući da konstitutivnost naroda mora biti zadržana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare