Dodik nije zabrinut? Mađarskom “ne” možda se priključi i Hrvatska

Vijesti 20. feb 202219:17 > 20:44 5 komentara
Milorad Dodik (N1)

Ministri vanjskih poslova država članica EU sutra će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama čelnicima Republike Srpske. U susret sastanku Borrell je poručio kako EU i SAD neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine, ali stanje jeste zabrinjavajuće. S druge strane, Mađarska je najavila veto na moguće sankcije Dodiku. Zastupnici u entitetskom parlamentu 10. februara su glasali za zakon o uspostavi posebnog Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća u Republici Srpskoj, što je ocijenjeno antiustavnim djelovanjem.

Šta očekuje od sjednice Vijeća ministara EU, Josep Borrell – visoki evropski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku nije odgovorio. No na sigurnoj konferenciju u Minhenu prokomentirao je aktuelnu krizu u BiH ocijenivši je zabrinjavajućom.

Vezane vijesti

“Situacija u BiH je sigurno zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća nego ikada prije, nikada nije bila laka. Sada se osjete centrifugalne sile. Razgovarao sam sa Dodikom i podsjetio ga da se moramo sastati zbog razgovora, diskusija. Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne. I da nastavimo procese u skladu s dogovorima i da izbjegnemo diskriminaciju”, poručuje Borrell.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare