Dodik o Čovićevoj reorganizaciji: Hrvati su s pravom nezadovoljni

Vijesti 04. maj 202216:27 > 16:2810 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Vladajuća koalicija u RS, SNSD, US, SP, NDP, NPS, DEMOS, zaključila je da nema problem sa održavanjem izbora koji su danas raspisani.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je ipak da je CIK podređen određenim interesima “muslimana u Sarajevu” (kako Dodik naziva Bošnjake iako su ustavna kategorija) i međunarodne zajednice.

“Sud BiH će biti pokriće za nezakonite odluke, poput one o CIK-u. Kad imate izjavu Bakira Izetbegovića da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta će činiti 60% patriotskih probosanskih, kako on kaže snaga, to je direktan udar na Dejtonski sporazum” – kaže Dodik.

RS treba da jednog dana ovlada izbornim procesom, da izbore u RS provodi Republička, a ne Centralna izborna komisija, naglasio je Dodik.

“Za nivo BiH ćemo vidjeti da napravimo zajedničke nastupe, zbog rasipanja glasova. Važne odluke će biti donesene u srijedu”, dodaje Dodik.

Darko Banjac iz NPS-a je rekao da će koalicija donijeti zajedničke odluke o zajedničkom nastupu na izborima.

“Svi smo zainteresovani da izboru budu 2.10. Svi problemi nastaju ili će nastati van ove koalicije”, kaže lider NDP Dragan Čavić koji je također kritikovao CIK da je izašao iz okvira nadležnosti jer se bavi izbornim zakonom.

Milorad Dodik smatra opravdanim pismo i stav Dragana Čovića koji je kritikovao preglasavanje Hrvata.

Hoće li obezbijediti novac za izbore, hoće li HNS u reorganizaciju BiH, šta to znači, da li treći entitet, Dodik odgovara:

“BiH nema budžet, nije mogla ni da planira sredstva, da li će se naći neke vanredne stavke vidjećemo. Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član. S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, moraćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora. Šta znači teritorijalna organizacija, RS je nedjeljiva”.

Dodik kaže da što se tiče Bošnjaka i Hrvata, da ne bi mogao reći da je to njihova stvar, jer tamo živi minimalna srpska zajednica. Smatra da postoji neravnopravnost Srba u FBiH koja je vidljiva.

“Šta je ideja teritorijalne teorganizacije, mogu da naslutim, “muslimani” su pogriješili što se nisu dogovorili s Hrvatima u FBiH”.

Dodik je kritikovao izjave člana CIK-a Suada Arnautovića, kaže da su huškačke i antidejtonske, te da takve izjave ubrzavaju nestanak BiH.

BiH je formirana na etničkim principima, to su najvažniji principi Dejtona, isključan je Petar Đokić. I predsjednica RS Željka Cvijanović naglasila je da koalicija uspješno radi godinama, te da su spremni za predstojeće izbore i da se pobijedi. Cvijanović se saglasila sa ostalim učesnicima sastanka da CIK uzurpira nadležnosti parlamenta.

Dodik je ponovio da BiH neće uvesti sankcije Rusiji, ali nije direktno odgovorio da li će on ili nego iz RS putovati u Moskvu na Dan pobjede 9.maja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar