Dodik o Dejtonskom sporazumu, Inzku, samoopredjeljenju…

Vijesti 10. mar 202111:52 > 12:45 10 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (RTRS)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem gdje je razgovarano o unapređenju saradnje na polju vojnog obrazovanja kadeta iz Republike Srpske na Vojnoj akademiji u Beogradu, razvoju namjenske industrije, ali i o položaju ovog bh. entiteta. Dodik je iskoristio konferenciju za novinare da ponovo iznese svoj stav o izboru visokog predstavnika, ali i da će, u slučaju da se ne uvaže stavovi ovog bh. entiteta, "razmisliti o pokretanju svog prava na samoopredeljenje kako su najavili prije mnogo godina".

“RS u okviru BiH ima svoj položaj i upoznao sam delegaciju sa političkom situacijom, mada cijenimo da im je to poznato. Činjenica da i danas imamo sjednicu NSRS posvećenu tome da se pokušava kršiti Dejtonski sporazum uvodeći novog visokog predstavnika bez procedura koje predviđa Aneks 10. Tražimo da se poštuje Dejtonski sporazum, Aneks 10 koji kaže da Vijeće sigurnosti može potvrditi novog predstavnika ako potpisnice traže”, rekao je Dodik.

Za Visokog predstavnika je rekao kako se ponaša “nepravno, kriminalno, mafijaški i arogantno prema RS-u”, te da im je “oteto 73 nadležnosti koje su imali prema Dejetonskom sporazumu”.

“Nudimo koncept BiH predviđen Dejtonom ako ima volje, ako nema, razmišljat ćemo da pokrenemo naše pravo predviđeno Poveljom UN-a o pravu na samopredjeljenje. To je RS najavila godinama unazad i nećemo od toga odustati tako dolazak novog visokog predstavnika mora biti u skladu s Aneksom 10”, poručio je Dodik.

Govoreći o sastanku sa Stefanovićem, kazao je kako će se na Vojnoj akademiji Srbije školovati vojni piloti koji će raditi u Helikopterskoj jedinici MUP-a RS, te da je danas potvrđena i saradnja Srbije sa firmama namjenske indsustije iz ovog bh. entiteta.

Najavio je i vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije kazavši kako za to postoji okvirna odluka Predsjedništva BiH te da se detalji dogovaraju. Vježba će biti održana čim se stvore uvjeti zbog pandemije,

“To je dobra prilika da se pokaže dobra saradnja OS BiH i Vojske Srbije i to je prva vježba koja bi se održala nakon dugo godina. Mislimo da će se u tom pogledu pokazati spremnost za saradnju obje strane”, rekao je Dodik.

Nebojša Stefanović, ministar odbrane Republike Srbije, kazao je kako je ovo “važna posjeta za njih”.

“Srbija ima interes da hoće i želi nastaviti da snažno investira u RS i da jača bratske odnose. Imamo pravo po Dejtonskom sporazumu i našim internim aktima i specijalnim vezama između Srbije i RS. Razgovarat ćemo s ljudima iz Kosmosa da vidimo šta možemo uraditi zajedno na modernizaciji zavoda na Palama. Neophodni su nam za revitalizaciju motora naših tenkova. Imamo aktivnosti da ljudi u RS-u bolje žive, a Vojska Srbije bude efikasnija. Važno je da nastavimo saradnju s MUP-om RS. Ponudili smo nove kurseve obuka i treninga, pored školovanja kadeta, i drago mi je da će prvi helikotperski pilot da bude školovan na Vojnoj akademiji u Beogradu. To je dobra saradnja”, zaključio je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare