Dodik o nedolasku ambasadora: Zar smo trebali održati sastanak na Baščaršiji?

Vijesti 14. okt 202118:31 > 18:44 8 komentara
F.Z./N1

Nakon sastanka predstavnika Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine komentarisao je to što nisu došli svi pozvani ambasadori i rekao da će zapamtiti ko se nije odazvao pozivu.

Naveo je da je sastanku prisustvovalo oko 15 ambasadora te da je čuo navode da neki nisu došli jer je bila sporna lokacija – Istočno Sarajevo.

“A šta, zar smo trebali održati sastanak na Baščaršiji? Imat ćemo u vidu kako nisu bili tu i svima smo se obratili i mi smo im saopćili da će RS nastaviti da sa svojim aktivnostima vezano za ustavno ponašanje. Slažemo se sa nepriznatim PIC-om koji je rekao da je njima cilj očuvati ustavni poredak, nismo protiv integriteta BiH i sa tim se slažem i RS će poduzeti mjere da joj se vrate ustavne nadležnosti i zato ćemo narednih dana zakazati sjednicu NSRS na kojoj ćemo odlučiti povlačenje saglasnosti za reformu vojske, VSTV-a, fiskalnog sistema i uspostavljanje direkcije za indirektne poreze. Naravno da ćemo sa propratnim aktima regulisati stanje u tim oblastima. Dat ću državnim sudijama i tužiocima rok da napuste RS. Ako to ne učine, poduzet ćemo aktivnosti. Kasarne Oružanih snaga ćemo preuzeti kao Slovenci kasarne JNA 1992. godine”, kazao je Dodik.

Dodik drži spisak ambasadora koji su bili na sastanku(F.Z.7N1)

Naglasio je da će u RS donijeti zakone o ništavnosti i neprimjenjivanju zakona BiH koje je, kako kaže, “nametnuo visoki predstavnik ikada”.

“A to je 140 zakona, o javnim nabavkama, tužilaštvu, sudu, SIPA-i. U tome nema pregovora i razgovora”, dodao je.

Kazao je da ne vjeruje Evropskoj komisiji kada govori o primjeni prava.

“Sve što se radilo posljednjih decenija bilo je nepravo, nepodržavanje Ustava, nametanje, pravno i svako drugo nasilje od raznih visokih predstavnika i njihovih tzv. mirovnih snaga i nikada nismo bili i nećemo biti naivni. Nikada nismo pristali ući u promjenu Ustava vjerujući da će doći dan kada ćemo nama ustavne pozicije moći vratiti RS. Nedavna odluka Inzka je samo početak tog procesa, a definitivno je put ka tome da to sve učinimo. Sramna odluka Ustavnog suda koji se ponaša neustavno. Ovo ne može zaustaviti ni Evropska komisija ni SAD ni ovi Englezi koji su sve ovdje zakuhali godinama. Britanci i ostali su se s nama igrali svih preethodnih godina i umjesto zajedničke sve čine da naprave muslimansku državu. Zato to sve odbacujemo i ne prihvatamo majorizaciju nikoga pa ni hrvatskog naroda”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare