Dodik o odluci Ustavnog suda BiH: RS ide svojim putem

Vijesti 27. jun 202219:53 9 komentara
RTRS

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, reagovao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekavši "da RS ide svojim putem" i da će "nastaviti raditi ono što misli da je najbolje za nju".

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je jedna “svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja”.

“Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske – odmah imaju pravo na sve”, mišljenja je Dodik, piše RTRS.

Dodik je poručio da je cilj RS da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda, ističe Dodik, BiH nema šanse.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je donio odluku u kojoj ukida odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

Zvizdić: Pobjeda države BiH, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS

Riječ je o zahtjevima poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora po Ustavu između RS i BiH koji se odnosi na akte donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Sud je utvrdio da pojedine odredbe akata NSRS nisu u skladu s Ustavom BiH zbog čega ih je i ukinuo.

Odluku Ustavnog suda BiH je komentarisao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić rekavši da je to još jedna pobjeda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare