Dodik o rastu cijena: Nije sve tako crno

N1

Nakon drastičnih skokova na svjetskom tržištu, ali i rasta cijena u BiH, ova tema mogla bi zaokupirati i domaće političare. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u RS najavljuje sastanak i kontrole regularnosti rasta cijena. Iz SDP-a BiH pozivaju entitete i državu da podnesu izvještaj o tome šta se nalazi u skladištima robnih rezervi. Iz udruženja za zaštitu potrošača ponavaljaju, u RS ništa - robne rezerve su pod stečajem.

Skuplje gorivo, skuplji plin, kupovinu životnih namirnica poput ulja i toalet papira teško je planirati, jer se cijene stalno mijenjaju, na žalost na više. “Nije sve tako crno”,  kaže prvi čovjek vladajuće partije u RS, ima tu elemenata, kaže Dodik, i povećanja i stabilnosti ekonomije.

“Najveći uticaj na povećanje cijena je vezan za eksterne prilike, i u tom pogledu, nafta i naftni derivati, mi je nemamo, to uvozimo, naravno da kada to poskupi, to vuče i druga poskupljenja. Ali evo na šta mi utičemo je povećanje cijene struje, i ona se neće povećavati, bez obzira što je eksterno povećana tri puta”, izjavio je Milorad Dodik.

U RS ne postoje robne rezerve koje bi umirlie tržište nakon skoka cijena

Mjere poput ograničenja marže do sada nisu urodile plodom. Sada član Predsjedništva Milorad Dodik najavljuje sastanak na kome će se razmatrati rast cijena u RS.

“Ono što treba da učinimo je da iskontrolišemo svako povećanje cijena, da li je ono realno ili ne, ono što je ekonomski, što je tržišno realno, ne može to čovjek ni da brani, ali moramo da sagledamo kako to reaguje na svakog čovjeka. Kako se na njegove prihode to reflektuje”, naveo je Dodik.

Iz SDP-a BiH traže od entiteta i države detaljan izvještaj o stanju robnih rezervi, a zbog eskalacije situacije u Ukrajini, sve može dovesti do prekida lanca nabavke.

Povezane vijesti

Problem u Republici Srpskoj je činjenica da ne postoje robne rezerve koje bi umirile tržište nakon skokova cijena, više puta je upozoravala Murisa Marić iz udruženja za zaštitu potrošača “Don”.

“Evo Republika Srpska nema ni robne rezerve. Ne možemo uticati na stvari poput nafte i naftnih derivata, gasa i rezervi koje mi nažalost ni nemamo. A kako uticati na to da ugrožene kategorije dobiju neki osnovni životni paket?”, pita se Murisa Marić.

Bago: Cijene neopravdano rastu

Da cijene neopravdano rastu smara i Marin Bago iz UG Futura, no ne vjeruje u metode ograničavanja cijena.

“Ako želite reći trgovcu cijenu nečega, i da se on mora u to uklopiti, trgovac će to skloniti sa polica, neće prodavati taj artikal, doće do nestašice tog proizvoda, i cvjetanja crnog tržišta”, pojasnio je Marin Bago.

“Mi u sred ekonomske krize imamo priču o ratu, koja je krajnje isfolirana, kada pričate o ratu potičete iseljavanje, i spriječavate strane investicije. Ko to radi svojoj zemlji i svojim ljudima?”, pita se on.

Poslednja objavljena sindikalna korpa u Republici Srpskoj iznosi 2031KM. Najviše se troši na prehranu skoro 800KM, zatim na stanovanje i kominalne usluge, oko 600. U FBiH potrošačka korpa je veća za 230KM, na prehranu se troši 45%, na stanovanje i komunalije oko 13%

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad