Dodik: Odluka CIK-a dio ujdurme, budžet BiH neće biti usvojen zbog PIK-a

Vijesti 09. dec 202215:57 5 komentara
N1

Izvršni komitet SNSD zasjedao je danas u Banjaluci o formiranju nove Vlade Republike Srpske, Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, ali i o pitanju petog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je istakao da je odluka CIK-a da prizna glasački listić, za koji je nadležna komisija NSRS odlučila da je nevažeći i da petog delegata bira žrijeb, dio “ujdurme”.

On je istakao da CIK “koji je pod upravom stranih ambasada prije svega Velike Britanije i SAD, oni pokušavaju da smanje podršku koju SNSD ima u Republici Srpskoj”.

“Mi ćemo sačekati da vidimo na koji način će se to kretati i razvijati. Ovo je još jedna nepotrebna situacija u kojoj je jedna partija iz opozicije. Treba primijetiti da je Izvještaj nadležne komisije NSRS potpisao SDS”, rekao je Dodik ocjenjujući da je, za SNSD sporna odluka, najsramnija u istoriji CIK-a, te da su je donijeli predstavnici SDA, SF i PDP u tom tijelu.

Obrušio se na PIK i zaprijetio da će RS “sa šumom, zemljištem i rijekama izaći iz BiH”

Dodik se posebno obrušio na Savjet za implementaciju mira (PIK) koji je nakon dvodnevnog zasjedanja izdao komunikee u kojem je, uz ostalo, pozvao na što brže donošenje Zakona o državnoj imovini BiH.

“PIK treba da se samoukine, a ne da se zamlaćuje ovdje nekim zahtjevima. Taj PIK je potpuno promašeno mjesto. Ne znam ni šta su zaključili, saradnici su mi rekli da je opet nešto oko secesije. Teritorijalni integritet nije upitan ako je ustavan”, rekao je on.

Tvrdi i kako je pitanje imovine izmišljeno.

“Imovina je riješena kroz Dejtonski sporazum. Član 3.3. kaže da sve što nije sporazumom izričito dato Bosni i Hercegovini pripada entitetima”, rekao je Dodik pozivajući PIK da donese mjere “pa da vidi šta će se desiti” prijeteći da će, bude li jednostranog djelovanja na štetu Republike Srpske, ona sa šumom, zemljištem i rijekama izaći iz Bosne i Hercegovine.

“Budžet neće biti usvojen”

Istovremeno, uprkos prethodnoj tvrdnji ne spori da se treba razgovarati o nekim pitanjima koja trebaju biti riješena da bi se situacija rasteretila.

Iako tvrdi da ne prati, čini se, sjednica PIK-a ga je naljutila, pa je zbog njihovog zaključka kojim pozivaju na donošenje budžeta, najavio da baš zbog njih budžet neće biti usvojen.

Najavio je da sutra u okolini Banjaluke delegacija SNSD ima sastanak sa predstavnicima “Osmorke” u vezi sa formiranjem vlasti. Sa predstavnicima HDZ sastat će se u Banjaluci u ponedjeljak u 17:00.

SNSD je podržao Borjanu Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara. Iako sutra na sastanku ne bi trebalo biti riječi o raspodjelu funkcija, Dodik ističe da ostaje lri zahtjevu da SNSD dobije mjesto šefa diplomatije.

Istakao je kako sadašnje politike SNSD ostaju okvir za razgovor, te kako je Republika Srpska nezadovoljna zbog nepoštovanja Dejtona.

“Veoma važno da u okviru ove konfiguracije koja se nazire pokušamo rijesiti brojna pitanja koja su sada antiustavno regulisana. Jedno od tih je i pitanje sudova i tužilaštava koja su sada vanustavno postavljena. Republika Srpska nije protiv toga da u jednom dijelu to pitanje bude nadležnost nivoa Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv ovakvog načina da Amerikanci i Britanci kontrolišu i tužilaštvo i sud i oni i sude i procesuiraju i presuđuju”, rekao je on napominjući da SNSD insistira na primjeni Ustava i deblokadi projekata značajnih za Republiku Srpsku.

“Ako nema deblokade mi nećemo ići u vlast. Mi nećemo blokirati ni jedan projekat u Federaciji Bosne i Hercegovine, samo tražimo da se ne blokiraju projekti u Republici Srpskoj”, rekao je napominjući da su važni projekti gasne interkonekcije, Buk Bijela i Aerodrom u Trebinju.

Kako je istakao, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske obavijestio je Izvršni komitet SNSD da su gotovo koncipirani svi elementi u složenoj strukturi nove Vlade, koja podrazumijeva ustavom zadati okvir da Vladu čini osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

“Očekujemo da se u utorak dođe do zakazivanja konstitutivne sjednice Vijeća naroda Republike Srpske, u tom trenutku se može zakazati sjednica NSRS na kojoj će biti izabrana nova Vlada Republike Srpske”, rekao je on napominjući da Republika Srpska u narednu godinu ulazi rasterećeno jer su ključni dokumenti usvojeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare