Dodik: Ovdje vam kažem, nisam za rušenje teritorijalnog integriteta BiH!

Vijesti 20. okt 202117:52 > 19:15 8 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik u Banjaluci je poručio kako nije za rušenje teritorijalnog integriteta BiH. Ali jesta da se Ustav države primjeni "po slovu Daytona, a ne u duhu".

Dodik se tokom obraćanja javnosti dotaknuo teme nabavke kiseonika u Republici Srpskoj, te je optužio opoziciju kako zbog nekog “probosanskog koncepta” i “obećanja koja su dali” pokušava “nametnuti temu” broja mrtvih i zaraženih od COVID-19 u ovom entitetu.

Vezane vijesti

“U međuvremeni mi ćemo se uputiti u regulaciju redovnog snabdijevanja kiseonika. Postoje nalazi da je taj kiseonik potpuno ispravan. Ista pakovanja kiseonika su se koristila i u Srbiji. Ne bježim od odgovornosti. Ali pokušati da se kaže da je bilo namjere to samo mogu ljudi koji su ogrezli u probosanskom konceptu. Ne možete vidjeti da dođe neki stav iz SDS-a i PDP-u da ga nije saopštio Komšić ili Izetbegović. Oni su nervozni jer su dali prevelika obećanja za bajku koja se zove Bosna i Hercegovina. Mislim da je RS stabilna, da su njene institucije stabilne. Da imamo ozbiljan zdravstveni sektor, ali tvrditi da je neko namjerno ubijao ljude je prešlo svaku mjeru ukusa. Nametnu li su nam temu da se bavimo umrlim. Identičan broj umrlih je sada i prije nekoliko godina. Po nekim svjetskim pravilim svako ko je i ‘dotaknut’ koronom, iako je imao neizlječivu bolest, vodi se da je umro od korone”, zaključio je član Predsjedništva BiH.

Nakon situacije u RS, Dodik je govorio o “lažnom visokom predstavniku” kojeg bi, da je pravna država po njemu, trebalo protjerati iz Bosne i Hercegovine.

“Da ovdje ima prava neko bi pokrenuo pitanje odgovornosti i protjerao ovog stranca (Christian Schmidta). Pa njega nije imenovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, a u Sarajevu kažu da je on visoki predstavnik. Kako onda da funkcioniše ova zemlja”, pitao je Milorad Dodik.

Istakao je da nije za rušenje teritorijalnog integriteta…

“Mi koji hoćemo Dejtonski ustav se proglašavamo antidejtonskim. Nama se pripisuje da rušim teritorijalni integritet BiH. Ja ovdje kažemo da nisam za rušenje teritorijalnog integriteta, ali smo za Ustav kako je napisan. Ja sam i prije 10 godina govori slovo, a ne duh Daytona. RS nema namjeru da sa bilo kakvim sigurnosnim snagama ulazi u FBiH, mi imamo prava na ustavnu konfiguraciju i to ćemo osigurati”, poručio je.

Na kraju obraćanja javnosti Dodik je odbacio optužbe iz opozicije da se u ovom entitetu ukradene milijarde maraka zaključivši da je procentualno, kada se govori o kriminalu, bolja situacija nego u Njemačkoj.

“Neko govori kako je ukradena milijarda. Znate li vi šta je milijarda? Kako je neko mogao ukrasti milijardu, a da nije reagovala međunarodna zajednica. Ne kažem da nema kriminala, ali je kriminalitet procentualno ovdje manji nego u Njemačkoj”, dodao je Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare