Dodik: Pisao sam Putinu i Lavrovu, upoznao sam ih s kršenjem pravila

Vijesti 07. apr 202214:23 > 14:25 12 komentara
N1

"Dejtonski sporazum je prekršen na nizu primjera i stavki, ali očigledno je da neke zemlje smatraju da samo ono što njima odgovara mogu dati legitimitet. Pisao sam Generalnom sekretaru UN, predsjedniku generalne skupštine UN i dostavio pismo određenom broju ambasadora važnih za Dejtonski sporazum. Pisao sam Putinu i Lavrovu i upoznao ih sa kršenjem ovih pravila", kazao je na dašnjoj konferenciji za medije član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Jedini organ zadužen za provođenje spoljne politike je Predsjedništvo, bez odluke Predsjedništva nije moguće saopćiti bilo kakav stav a vidimo da u posljednje vrijeme gospoda to permanentno čini i radi i tako dovodi u pitanje ustavni poredak ove zemlje i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Dodik.

Dodik dodaje da njemačke vojne snage nisu dobrodošle u BiH.

“Zanimljivo je da su mnogi veoma ostrašćeni u Bundestagu u napadima na RS i njene političare. Ista ona Njemačka koja je 1941. godine poslala Nijemce koji su asistirali Ustašama da pobiju milion ljudi na ovim prostorima, sada najavljuje da će ovdje doći njihove oružane snage. Njihove oružane snage ovdje ne trebaju, nisu dobrodošle i ne mogu ovdje doći bez odluke Predsjedništva BiH. Ni u kojem aranžmanu ne mogu doći ovdje bez odluke Predsjedništva”, kazao je.

“Pogriješio sam što sam se usaglasio da se ovdje prouži mandat misije ALTEA. Svaki dan ovdje paradiraju bespotrebno i pokušavaju unijeti određeni nemir ili disciplinu. Samo prije nekoliko mjeseci i sedmica komandant ALTEA-a je rekao da nema ugrožavanja mira u BiH. Sada vidimo njihove akcije i ne mogu drukčije da zaključim da to rade zajedno sa muslimanima. Nisu učinili ništa da objasne našim ljudima dobronamjernost svoje misije, nego demonstriraju svoju moć i snagu”.

Dodaje da u posljednje vrijeme Izetbetgović šalje poruke o aparthejdu.

“Poruke ovih dana najbolje šalje Bakir Izetbegović, vidjeli ste da kaže da je Dejtonski sporazum omogućio aparthejd. Ja mislim da je aparthejd u FBiH što se tiče Srba, u RS ima 16 pošto Bošnjaka/muslimana koji su popisani u RS. Vidimo kako žive Srbi u FBiH, veoma smo za to zabrinuti. U Mostaru od 600 zaposlenih u javnim institucijama ima samo sedam Srba”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare