Dodik pisao Turković zbog Ukrajine, opozicija – “dokaz njegove nemoći”

Vijesti 07. mar 202216:28 > 18:44 0 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo ministrici spoljnih poslova BiH Biseri Turković u kojem je naveo da stavovi ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama i Savjetu Evrope nisu zvanični stavovi Predsjedništva BiH, koje je jedino po Ustavu nadležno za vođenje spoljne politike.

PDP je saopštio da taj čin potvrđuje da su predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama nemoćni i bez ikakvog uticaja na diplomatske aktivnosti BiH.

Dodik je u pismu Turković naveo da je u MSP BiH povodom rata u Ukrajini dostavljeno pismo iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, mimo, kako je naveo, redovnih i propisima utvrđenih procedura, kao i da je takav Komšićev akt „sramni falsifikat i predstavlja njegov privatni stav, koji nikoga ni na šta ne obavezuje“.

On je Turković obavijestio da iznijeti stavovi nisu bili predmet rasprave državnog Predsjedništva, koja je, kako je ocijenio, bila neophodna s obzirom na novonastalu situaciju u Ukrajini, kao i da „data instrukcija nije proizvod obaveznog dogovora, usaglašenog i jednoglasnog stava sva tri člana Predsjedništva BiH, te je samim tim izmišljena i lažirana“.

“Riječ je o privatnoj prepisci Komšića s Vama, kojom on u pismu pod brojem 03 – SL – 47/22, antidatiranom na 28. februar, zaobilazeći procedure i time podrivajući Ustav BiH i zakonske i podzakonske akte koji iz njega proističu, pokušava da uz Vašu pomoć, opet i po ko zna koji put, obmane BH i međunarodnu diplomatsku i svaku drugu javnost”, naglasio je Dodik u pismu.

On je podsjetio Turković da je u vođenju spoljne politike BiH neupitno samo ono što svojim dogovorom, odnosno usaglašenim stavom, potvrde sva tri člana Predsjedništva.

“Svaka drugačija instrukcija je falsifikat, koji vodi ka dalekosežnim posljedicama, kao što su falsifikovani, i za institucije BiH i njihove predstavnike neobavezujući, i nastupi šefova misija BiH pri UN u Njujorku i pri Savjetu Evrope u Strazburu, jer su neustavni i mimo propisa”, zaključio je član Predsjedništva BiH.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da današnje pismo člana državnog predsjedništva šefici diplomatije BiH još jednom potvrđuje da su predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama nemoćni i bez ikakvog uticaja na diplomatske aktivnosti BiH, iz čega entitet Republika Srpska trpi ogromnu štetu.

Crnadak je ocijenio da se sva aktivnost predstavnika Republike Srpske svodi na to da “bježe sa sednica, te da naknadno pišu pisma i galame”, što, kako je naveo, ne doprinosi afirmaciji stavova ovog bh. entiteta.

“Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nose kapitalnu odgovornost za štetu koja se nanosi RS, jer svaka aktivnost Bisere Turković, usmjerena protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda, proizilazi iz činjenice da je nju na mjesto ministra doveo SNSD, omogućivši joj da se tako ponaša”, naglasio je Crnadak.

Podsjećamo, prema odluci Predsjedništva BiH iz 2014. ova institucija “izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе (u Ukrajini) dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе bezbjednosti. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pоzivа svе strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrеbе silе i hitnо оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšavanjе nоvоnаstаlе situаciје u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti”.

Od tada, nije bilo zvanične promjene stava.

Također, Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!