Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Turković i Alkalaja

Vijesti 08. apr 202215:22 6 komentara
N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković i ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja, saznaje Srna.

Dodik je krivičnu prijavu podnio zbog, kako navode, postojanja osnova sumnje da su Turkovićeva i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike.

Prema saznanjima Srne, u krivičnoj prijavi je navedeno da je Turkovićeva juče samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Savjeta za ljudska prava UN.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda glasala je o zahtjevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Generalna skupština UN-a izglasala je izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Za prijedlog je glasalo više od dvije trećine od 193 zemlje koje sudjeluju u radu Opće skupštine.

Izbacivanje Rusije su zbog masakra u Buči predložile Velika Britanija i SAD.

BiH je prema najavama ministirce Turković glasala ZA, za izbacivanje Rusije glasale su sve zemlje regiona, a podršku izbacivanju Rusije iz vijeća dala je i Srbija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare