Dodik ponovo prijeti: Bilo kakav intervencionizam novi korak ka samostalnosti RS

Vijesti 21. nov 202213:27 4 komentara
Srna/Arhiv

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je prijetio otcjepljenjem. Izjavio je da "bilo kakav međunarodni intervencionizam u Bosni i Hercegovini izaziva novi korak ka samostalnosti Republike Srpske", te je ponovio da "neće poštovati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta".

Ponovio je i kako će “svaka Schmidtova odluka biti korak ka samostalnosti RS“.

On je, povodom godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveo da će zajedno sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović utvrditi politike koje će „jačati Republiku Srpsku“.

Cvijanović: Prioritet je vratiti se izvornom Dejtonu

Cvijanović je istovremeno poručila je da je prioritet vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu, imajući u vidu da je taj dokument prije 27 godina prihvaćen od svih naroda i da je donio ustavno-politički sistem koji je omogućio da zemlja funkcioniše u miru i da se niko ne osjeća ugroženo.

Cvijanović je izjavila da su intervencije stranog faktora u BiH napravile institucionalno stanje koje odudara od onoga što je predvidio Ustav, što samo po sebi prejudicira da postoji određeni nered koji se ogleda kroz uzurpaciju nadležnosti, pravljenje strukture koja bi bila centralizovana i ne bi poštovala ono što je Dejtonski sporazum uspostavio kao visoko decentralizovanu državu.

Ona je kazala da je “takav intervencionizam BiH uveo u mnoge krize” i da bi se “vraćanjem izvornim nadležnostima i svemu što je sporazum predvidio moglo ući u fazu smirenosti, bolje međusobne saradnje, a onda vremenom možda dogovarati i vidjeti šta bi eventualno bilo bolje, efikasnije, funkcionalnije i racionalnije”.

„Sve što nam je objašnjeno da će biti jeftinije, bolje, efikasnije i da će uspostaviti unutrašnji red ili povjerenje – desilo se kontra. Kroz nametanje odluka došli smo u situaciju da imamo skuplje institucije, da one manje rade, manje rezultata donose i onda zaključite da vam je to sve napravljeno samo da biste napravili vizuru neke države koja je evo kobajagi moćnija i sposobnija nego što u suštini jeste“, rekla je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare