Dodik postavio uslov Ukrajini, Izetbegović ne vjeruje u reakciju Tužilaštva BiH

Vijesti 14. jan 202119:21 > 20:15 13 komentara

Prihvatiću da predam ikonu ako Ukrajina dokaže da je potraživala prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije, posljednji je stav predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Šta znamo, a šta ne znamo o slučaju “Ikona” - nemoguće je sumirati jer su institucije bez odgovora. Nema detalja o toku ove istrage. Nema ni zvanične informacije o tome gdje se pozlaćeni vraćeni poklon trenutno nalazi budući da je 5. januara predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao da će je lično uručiti onome od koga je dobio.

Nadležni ne nude odgovore o slučaju ikona. Detalja nema ni iz pravosudnih institucija, a Milorad Dodik kaže da iz Ukrajine nije dobio odgovor da ikonu potražuju.

“Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatiću da je predamo. Međutim, ovdje je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović /lider HDZ-a/ i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH”, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je počinio niz krivičnih djela u sticaju, kaže za N1 nekadašnji direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

“U Krivičnom zakonu BiH ima kazneno djelo koje govori o krijumčarenju – član 214., primanje poklona – član 217. jer on tvrdi da ga je primio kao poklon morao je znati i to je očigledno da je taj poklon dobio od nekoga koji ga je stekao na legalan način. Nakon toga on ga je dao trećem licu, davanje poklona – član 218., zloupotreba položaja – član 220., a morao bi da odgovara i za nesavjestan rad – član 224. Zakona. Posljedica svakog od ovih kaznenih djela kako piše u Zakonu je da se taj predmet mora oduzeti. Znači, Tužiteljstvo BiH ga je moralo oduzeti i službenim putem vratiti u Ukrajinu. Koliko znam oni to nisu uradili. I ko zna gdje se to sada nalazi, zapravo mislim da ne zna niko”, navodi Miletić.

Tužilaštvo BiH tek potvrđuje istu informaciju od ranije – da provode aktivnosti uključujući i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći. Najavljena su i saslušanja. Na listi su za sada ambasador BiH u Moskvi, sve osobe koje su učestvovale u organizovanju posjete šefa ruske diplomatije Bosni i Hercegovini i tri člana Predsjedništva BiH.

“Simptomatično je ćutanje aktera koji su upleteni u tu aferu, a očigledno je da se radi o vrijednom djelu. Puno je stvari na koje treba odgovoriti. Pojavili su se i neki ljudi koji su prisustvovali tom procesu i koji su spremni da daju informaciju oko toga. Mislim da će i u narednom periodu biti dosta priče oko tog skandala”, smatra Mladen Bosić, delegat u Domu naroda BiH (SDS).

“Sasvim sigurno je neko prošvercovao jednu ikonu koja vrijedi hiljadu ili sto hiljada eura – ne znam, vidjećemo, pokazaće ekspertize, ali sasvim sigurno je to nelegalno nabavljeno. Napravljana je strahovita, nezapamćena sramota da se jednom predstavniku velesile pokloni ukraden predmet bez porijekla i pribavljen na nezakonit način. Očekujem da se Tužilaštvo BiH pozabavi sa tim slučajem, ali poznavajući odnos prema srpskim kadrovima bojim se da će naći način da eskivira obavezu”, zaključuje Bakir Izetbegović, delegat u Domu naroda BiH (SDA).

“Milorad Dodik, osmunjičeni za mahinacije sa ikonom, pretvara se da problem ne postoji”, ocjenjuje njegov kolega iz državnog Predsjedništva Željko Komšić te dodaje:

“Smatramo da se svi zainteresovani za taj slučaj trebaju obratiti kabinetu člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS, koji uostalom navedenu ikonu, nama nepoznate vrijednosti, kriju ko zmija noge.”

I informacije o vrijednosti ikone stare 300 godina su raznolike – od pojedinih medijskih navoda da je riječ o 12 i po miliona evra skupoj ikoni, do navoda iz Dodikovog SNSD-a o 100-200 evra tržišne vrijednosti. Dok se licitira brojevima, Ukrajina zahtjeva povratak svoje kulturne baštine. Čekajući poteze Tužilaštva – odgovornost izostaje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare