“Dodik preko ambasadora poslao poruku – želio otići u Moskvu, ali nije smio”

Vijesti 09. maj 202219:02 > 20:026 komentara
Podijeli:
Izvor: SRNA

O porukama sa Parade pobjede u Moskvi i ruskim pretenzijama u Bosni i Hercegovini, između ostalog, govorio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić u programu N1. "Ambasador BiH nije trebao biti na ovom skupu, on nije predstavnik oficijalne politike Bosne i Hercegovine", ističe Zvizdić.

Govoreći o događaju dana – obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, Zvizdić ističe kako je Ukrajina danas ta koja brani čitavu Evropu i sve one koji su demokratski orijentisani, a potom se osvrće i na vojnu paradu u Moskvi, kojom se, tradicionalno, obilježava današnji datum.

Naime, Rusija ove godine nije pozvala strane državljane, no poziv je, ipak, stigao za sedam ambasadora, uključujući i izaslanika BiH u Rusiji, Željka Samardžiju.

Ambasador BiH prisustvovao vojnoj paradi u Moskvi

“Ambasador BiH nije trebao danas biti na skupu. Mislim da je zapadu jasno da je prisustvo ambasadora na ovoj proslavi zapravo poruka Dodika koji sasvim sigurno nije smio da ode. Ambasador nije predstavnik oficijalne politike BiH koja je jasno iskazala da se protivi ruskoj agresiji, on je samo marioneta Putina i Kremlja u BiH. Mislim da će ovakve marionete uskoro biti poražene, demokratski svijet je shvatio opasnost koja prijeti od rata u Ukrajini”, tvrdi Denis Zvizdić.

U međuvremenu, u Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva Milorad Dodik izjavljuje kako je “Armija Republike Bosne i Hercegovine bila zločinačka organizacija”.

Milorad Dodik nazvao Armiju RBiH “zločinačkom organizacijom”

“Dodikova bosnofobija (mržnja prema svemu što je bosansko i demokratsko) već prelazi u jednu vrstu bolesti. Ipak, on je upao u zamku, mislim da je on svjestan da je cijeli Zapad spoznao da je ruski igrač na Balkanu koji je, prije početka rata u Ukrajini, imao pripremljen projekat secesije Republike Srpske. Njegova uloga je u potpunosti prokazana, pa traži načine da se povuče. Njegovom današnjom izjavom je zaslužio da protiv njega bude podnesena krivična prijava, svi znaju da je Armija RBiH bila oslobodilačka vojska, ona je jedan od najsvjetlijih momenata u historiji BiH”, odgovara Zvizdić u programu N1.

“Armija RBiH je bila jedina legalna vojska, Dodik može crknuti od muke”

“Sankcije već urodile plodom”

Gostujući na N1 Zvizdić se osvrće i na zakazanu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, pred kojim se u srijedu očekuje izvještaj za Bosnu i Hercegovinu.

Naglašava kako je za BiH izuzetno važan podatak da će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i reći relevantne i stvarne činjenice o stanju u BiH.

Džaferović: Presuda Mujanoviću je politički motivisan progon

Sumnja da će, suprotno određenim indicijama, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izaći na sjednicu sa spiskom imena koja predlaže za sankcije, no tvrdi da su one uvedene Miloradu Dodiku već urodile plodom. Kako kaže, sankcije su se pokazale kao jedino sredstvo koje je njegov SNSD uspjelo ponovno dovesti u Parlament BiH, a nakon blokade rada institucija koja je trajala mjesecima.

“Naši prijatelji su se vratili sa interesovanjem ka BiH, zapad budno prati našu zemlju, što je Dodika prepalo. On neće uspjeti u svojim planovima, iako će, nažalost, vjerovatno do izbora nastaviti mrcvariti i terorizirati BiH i njene građane”, stava je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar