Dodik priznao da mu nije drago što se Schmidt sastao sa Vučićem

Vijesti 09. sep 202122:44 5 komentara
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu (TANJUG/ RADE PRELIC)

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da neće ići na ekonomski forum na koji je pozvan zato što je predviđeno prisustvo visokog predstavnika Christiana Schmidta, te da ne može, kako je ocijenio, da mu daje legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine Policiju Republike Srpske i formira državnu policiju.

“Izbjegavam svaku poziciju o kojoj bi se moglo spekulisati i zato nisam otišao na bledski forum. Neću ići ni na neki ekonomski forum, a posjetit ću Mađarsku 23. septembra, jer Schmidta tamo neće biti. Do kraja ovoga mjeseca ću i predsjedniku Evropske komisije Ursuli von del Leyen sve reći o trenutnoj situaciji”, rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ponovio da je Schmidt za njega nelagalni visoki predstavnik, da su bonska ovlaštenja blef.

Milorad Dodik je naveo i da ono što govori opozicija nije njihova pamet, da je njihova politika podanička i da tu nema ništa nejasno.

“Oni bi pristali na sve i kakve veze ima što Schmidt dolazi iz Njemačke. Ne mogu da mu dam legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine Policiju Republike Srpske i formira policiju BiH”, zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je podsjetio da je “protiv BiH, za razliku od opozicije, jer je razgrađen Dejtonski sporazum”.

Dodik je naveo da je vlast u funkciji entiteta Republika Srpska, a opozicija u “probosanskoj priči”, kao i da bi volio da se nije desio sastanak u Beogradu, jer će proizvesti spekulacije.

“Schmidt može biti primljen bilo gdje, ali kada se vrati u BiH nije visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sigurno je rekao Schmidtu da je Srbija za Dejtonski sporazum, ali da je potrebno da se narodi u BiH dogovoraju, a ne da bude međunarodne intervencije.

“Mislim da je Vučić sve veoma jasno rekao, ali Schmidt će pokušati da nešto spekuliše”, rekao je Dodik.

“Ako Schmidt nametne Izborni zakon bit će kraj Bosne i Hercegovine Za nas neće važiti nikakvo nametanje, isto kao što ne važe potezi Valentina Inzka (bivši visoki predstavnik)”, poručio je Milorad Dodik.

On je ponovio da se bori za Dejtonski mirovni sporazum. “Ne mogu da idem iza onoga što je izvorno tumačenje našeg statusa /Republika Srpska/. Borim se za Dejtonski sporazum koji ne poznaje visokog predstavnika izabranog na ovaj način”, kaže.

Dodik je zaključio da se “podaničkim stavom” opozicije može ugroziti “važno utemeljenje” koje Republika Srpska ima u Rusiji i Kini.

“Pitam šta Šarović dobija pričom da je SDS protiv mirnog razdruživanja BiH? Opozicija pokušava da se dodvori strancima. Smatram da ukoliko na vlast dođe Šarović, odnosno SDS i PDP, Republika Srpska neće moći da postoji ni šest mjeseci”, rekao je Dodik i naveo da su funkcioneri opozicije u određenim segmentima “operativci zapadnih obavještajnih agencija”.

Dodik smatra da je obavještajni rad opozicije veoma prisutan, što nije u interesu naroda.

“Republika Srpska treba da bude nezavisna država. Ne vjerujem da u SDS-u, osim Šarovića, ima ljudi koji su protiv nezavisnosti RS-a i nikada nije bila zrelija situacija za razlaz”, rekao je Dodik.

On je naveo da je za ovaj bh. entitet veoma značajna podrška Rusije i Kine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare