Dodik: Puno očekujem od susreta sa Putinom, sastanak sa Lavrovom je bio priprema

Vijesti 16. jun 202221:48 0 komentara
RTRS

"Očekivanja od sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom su velika", izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u emisiji Pečat naše televizije na RTRS televiziji.

Dodik je rekao da je njegov današnji sastanak sa ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Sankt Petersburgu bio i neka vrsta pripremnog sastanka sa Vladimirom Putinom.

“Imamo nešto važnijih tema za razgovor, oni su svakako ekonomske prirode. Pokušat ću saznati ono što mene interesuje na političkom planu, njegove procjene i opservacije dokle bi to moglo trajati, kako će svijet izgledati poslije”, rekao je Dodik, piše RTRS.

Dodik je istakao da “mi moramo da razmišljamo šta će se desiti i nama u novoj konstelaciji odnosa”.

“Oni su nam rekli da ne napuštaju svoje prijatelje, da i dalje stoje iza prijatelja koji dijeli iste vrijednosti, a to su one identitetske vrijednosti vezano za narod, državu i sve ono što je važno. Veoma sam zadovoljan činjenicom da se stvari ovdje odvijaju u skladu sa ranijim planovima i da ću već sutra razgovarati i sa Putinom i sa generalnim direktorom Gasproma”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je sa Lavrovom razgovarao i o EUFOR/ALTHEA misiji u BiH.

“Oni ne žele da ugroziti stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Vijeću sigurnosti. Uvjeren sam da će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da ALTHEU treba produžiti i da je to nešto što može izgraditi neko povjerenje u BiH. Јa mogu sada javno reći da je Lavrov razumio to pitanje, mi ćemo ostati u kontaktu po tom pitanju i potpuno sam siguran da ALTHEA kao misija neće biti ugrožena u BiH”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!