Dodik reagovao na instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

Vijesti 21. apr. 202112:4519 komentara
Podijeli:
Izvor: Milorad Dodik (REUTERS/Dado Ruvic)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da "politički dijalog o mogućim situacijama i rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen, te da se danas živi u 'jednoj nakaradnoj situaciji'".

Komentarišući uputstva ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima da zemlje u kojima djeluju upozore da je svaka priča o promjeni granica u BiH zlonamjerna, Dodik je rekao da je “dotična spremna da reaguje na priču koja nije vlasništvo BiH, nije krenula odavde već je došla sa strane, a nikad nije regovala na činjenicu da se u BiH krši Ustav”.

“Srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta, poslala ona njihovima ili ne, oni će se uvijek ponašati na taj način”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, to samo “govori i svjedoči o raspadu sistema u BiH, te nema tog vezivnog tkiva koje je može povezati”.

Dodik je napomenuo da je u “prošlosti to značilo da stranci mogu nešto uraditi, ali da danas oni ni sami sebi ne mogu pomoći”.

“Nezaobilazno je s njima diskutovati, jer moćni i arogantni uvijek će pokušati da slijede svoju logiku i da, ako ne mogu da vas ubijede, onda pokušavaju da vas spriječe raznim mjerama, kao što vas sprečavaju na međunarodnoj sceni, pokušavaju da satanizuju, uvode sankcije i mnogo čega drugog”, naglasio je Dodik.

O tim stvarima, tvrdi Dodik, “treba da se vodi računa”.

“Mi se moramo izboriti da diskusija o tome šta i kako će biti mora da bude isključivo naša i da nema patrone sa strane, nego jednostavno da razgovaramo. Zato je i naša inicijativa da razgovaramo potpuno suprotna od onog šta rade Bošnjaci”, smatra Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar