Dodik: RS smo napravili kao nezavisnu državu i nikada nismo prihvatili BiH

Vijesti 10. okt 202211:53 7 komentara
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Republike Srpske održao je danas press konferenciju u Media centru u Beogradu. 

Žalba samo jednog kandidata

Na početku svog izlaganja govorio je o ekonomiji u entitetu Republika Srpska.

“Naša prosječna plata u RS je 565 eura i imamo tendenciju rasta, pokušavamo u skladu sa inflacijom, podižemo i plate. Podigli smo plate za avgust 10 posto, a linearno svima uplatili po 100 KM. RS je danas ekonomski stabilna i ona izvršava sve obaveza i nema izazova koji bi mogao ugroziti njeno funkcionisanje. Najveća zaduženja odnose se na stare dugove do 1991. godine i dugove koje su preuzele javne institucije. Ukupan dug iznosi 43,7 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda, a stanje javnog duga iznosi 36,6 posto što govori da je RS nisko zadužena”, kazao je Dodik.

Osvrnuo se na nedavno održane Opće izbore u BiH.  Kazao je da je njegov SNSD pobijedio na svim nivoima.

“Pobijedili smo za parlamentarnu skupštinu BiH. Dobili smo 240.000 glasova. To u zbiru znači da imamo 27.000 glasova više od opozicije. Imamo 20.000 glasova više nego najjača partija u Federaciji BiH – SDA koja ima duplo veće biračko tijelo. I imamo daleko veću podršku u BiH, to se održava u NSRS. 30.000 više glasova od opozicije. SNSD je dobio 49 općina, a što se tiče predsjedničkih izbora od 63 općine, dobio sam 44 općine i grada u RS. To govori da narodna volja utvrđena”, rekao je Dodik, dodajući:

“CIK je naložio da se prvo glasa za Predsjedništvo BiH, pa za parlamentarni nivo, a tek onda da se broji za predsjednika pa onda za NSRS. Želim reći da je ovo uzurpacija stranaca i BiH, jer BiH nema ništa sa izborima u RS, ali je to ranije nametnuto od CIK-a. Ta jedna manipulacija je puna nelogičnosti za sam taj proces. CIK nije izabran zakonito i u njenom izboru su učestvovali stranci. Tek u 11 su počeli da stižu prvi rezultati. Nije bilo moguće da opozicija proglasi svoju pobjedu, na nivou RS je bio 31 kandidat koji se kandidovao za RS, a samo jedan kandidat se žalio. Nek se žale CIK-u, tamo su njihovi ljudi.

Tužba za Schmidta

Ponovio je da su “BiH stvorili stranci, a ne građani”.

“To ukazuje da oni čuvaju nered koji su ranije napravili. Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH, naš politički pristup je da ćemo to i dalje odbijati. Nema nikakve zajedničke vizije, BiH je uvijek podijeljena zemlja. Mi smo RS i napravili kao nezavisnu državu i nikada nismo prihvatili BiH“, rekao je lider SNSD-a.

Dodao je da ima dobre odnose sa predsjednikom Srbije, te da se čuju se na dnevnom nivou.

“Mislim da se na dnevni red ne može stavljati pitanje Kosova, a da se ne stavi i Republike Srpske. Mi ne vidimo kako je moguće da neko verifikuje priču o Kosovu kao navodno nezavisnoj državi, koja ima pravo na to, a Republika Srpska nema. U tome će se naše aktivnosti voditi u narednim danima. Imamo odlične odnose sa Srbijom”, naveo je.

Poručio je da “pripremaju i izučavaju mogućnost da Schmidta tuže za lažno predstavljanje i kršenje ustavnog poretka u BiH”.

“Sada razgovaramo i sa državljanima Njemačke da njemačkom sudu tuže ga zato što se lažno predstavlja. Angažovali smo značajan advokatski tim”, istaknuo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare