Dodik: Sahranjeno je povjerenje, za nas u BiH više nema visokog predstavnika

Vijesti 28. okt 202116:14 > 16:18 5 komentara
N1

Na Palama se danas održava sjednica Glavnog odbora SNSD-a. Lider ove stranke i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u izjavi za N1 kazao da je u toku politička kriza u BiH i da nije prva niti posljednja.

 

Palmer i sastanak?

Gospodin Palmer je redukovan koliko znam na pitanja izbornog zakona, razgovarat ćemo na tu temu. Naš je stav jasan, mislim da trebamo riješiti pitanje izbora člana Predsjedništva u FBiH, što naravno pripada da razriješe politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata, a sve ostale odredbe zakonodavstva mi ćemo se uključiti sa sto posto angažmana u dijelovima koji se odnose na Dom naroda i samu tehniku izbora i glasanja“, kazao je Dodik.

Razgovori o izmjenama Ustava?

“Ustava ne, ali zakona da”, kazao je i dodao:

Ono što dogovore gospodin Čović i Izetbegović ili predstavnici politički, da podržat ćemo. Sve ostale izmjene ne. Mi smo zainteresovani da se razriješi pitanje diskriminacije Srba u Domu naroda FBiH u kojem do skora nismo bili popunjeni, a da ne pričamo da nismo imali paritet. U tom pogledu smo zainteresovani da radimo na tu temu i tu ćemo se uključiti. Što se tiče ostalih tema, ovo je politička kriza u BiH, nije ni prva ni posljednja ali vjerovatno neka će biti posljednja. Smatram da je potrebno učiniti sve da dođe do određenih razgovora, prilagođavanja ustavnoj poziciji. Za nas više nema u BiH visokog predstavnika, ja ću pozvati Savjet bezbjednosti da više nikad ne imenuje visokog predstavnika jer sve ove probleme koje imamo nisu problem Dejtona nego problem četiri stranca koji su ovdje vršili represiju prema političkom sistemu BiH. To su visoki predstavnik i tri sudije Ustavnog suda uz asistenciju nekih ambasadora“.

Pozvali ste EUFOR da ostane?

“Ne vidim nikakav problem da EUFOR djeluje, ne znam ko to zamjera. To je moj stav, ali je o tome ne odlučujem. Neki misle da ja odlučujem, ali mislim da nema problema ALTEA ostane u misiji koju je izvršavala. Mi nemamo nijednu primjedbu na saradnju sa ALTEA-om”.

Minimum da se vratite u institucije?

Ne može se sve riješiti u Parlamentu kada se degradira Parlament i ustavni sistem. Ne može biti bolji primjer od onoga kada kaže da zastavu BiH usvaja Parlament a potvrđuje Predsjedništvo. Predsjedništvo nikada nije potvrdilo zastavu, a Ustavni sud kaže da je to uredu. Ne kažem da dijalog nije moguć, tu nema povjerenja, sahranjeno je povjerenje za dugi period i jedino što je moguće da se svi vratimo na ustavne pozicije i da ustavna BiH funkcioniše, a nametnuta BiH će biti razgrađena“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare