Dodik se sutra sastaje s Putinom: “Tražit ću podršku za produžetak misije Altea”

Vijesti 19. sep 202220:19 6 komentara
N1

Milorad Dodik sutra putuje na sastanak s Vladimirom Putinom. Njegova posjeta Moskvi odvija se usred predizborne kampanje i neposredno pred početak Općih izbora u BiH. Istovremeno, u BiH već ustaljen šablon vođenja izborne kampanje, strani plaćenici i domaći izdajnici. Nakon optužbi da je Jelena Trivić primila američki novac za finansiranje kampanje, odgovorili su iz ambasade SAD-a. Poručuju - riječ je o lažnom dokumentu.

O svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima govorit će sa Vladimirom Putinom, poručuje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik preko društvenih mreža. Sa fokusom na ekonomske, i izgradnju gasovoda, koja je, kaže Dodik, prioritet za Republiku Srpsku. I od kojeg, i pored, kako navodi, opstrukcija iz Sarajeva, neće odustati.

“Ovo vrijeme traži ozbiljan pristup, a ne avanturističke odluke i zato ćemo raditi ono što je najbolje za sve naše ljude, a to su dijalog i saradnja sa svima. Republika Srspka trenutno ima dovoljno energije za svoje potrebe, ali moramo da razmišljamo o budućnosti. Tražit ću od predsjednika Putina i da Rusija podrži produženje misije Altea u BiH na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u novembru”, saopštio je Dodik.

Nije u pitanju samo misija Althea. Niti gasovod, plin ili nafta iz Rusije. Već nešto mnogo šire, i opasnije. A kakve će instrukcije Dodik dobiti u Moskvi, poručuju, tek će se vidjeti.

“Sigurno je da se cijelo vrijeme Dodik uzda u podršku Putina i Moskve da radi ovo što radi ovdje, da cijelo vrijeme govori da je BiH nemoguća država i da se jedino, tako da kažem, izdvajanje Republike Srspke iz BiH kao eniteta da će se bolje živjeti i imati jasnija perspektiva Srba u BiH, a to nije tačno”, istaknuo je vojni analitičar Đuro Kozar.

Bez obzira na osude iz cijeloga svijeta, Dodik ide u Moskvi. Predizborni je mjesec. Dosadan, po mnogima. Ali koji se začinjava. Pa se sada i opozicija optužuje za stranoplaćeništvo. I to od strane SAD-a. Koji to negiraju. I lažnim nazivaju dokument objavljen na anonimnom portalu o finansiranju kampanje Jelene Trivić.

Princip – smisli vijest, lažiraj dokument. Optuži za izdajništvo. Ništa novo u političkim kampanjama u Republici Srpskoj, kažu iz Transparency Internationala.

“Znamo i da se opozicija i vladajuće stranke takmiče zapravo o tome ko više voli RS ko će više srbovati i slično i niko ne želi da se dovodi uopšte u vezu sa ovim stvarima opet kažem bez obzira što je svima ko može da pročita dopis može biti jasno da se radi o lažnom dopisu i nekoj vrsti podmetanja, opet ima veliki dio populacije koji će u takvo nešto povjerovati ili je dovoljno da čuje zvaničnike RS da o tome pričaju i da im pobudi sumnju”, navela je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Nekada svjež dašak vjetra koji je prohujao kancelarijom, kako ga je prema riječima samog Dodika opisala Albright, nekadašnja američka državna sekretarka, sada se otvoreno svrstao na stranu Rusije. Javno na javnom servisu govori kako je ideja o nezavisnoj državi – i danas cilj. U novembru na sjednici Vijeća sigurnosti, na kojoj će se odlučivati o produženju misije EUFOR-a u BiH, kažu sagovornici, biće jasnije hoće li se međuanrodna zajednica ozbiljno pozabaviti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare