Dodik pozdravio potez Čovića, a kritikovao Izetbegovića

Vijesti 28. jan 202216:10 > 16:41 9 komentara
Arhiv/F. Z./N1

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je zadovoljan političko-ekonomskim stanjem u ovom entitetu, te da Republika Srpska ne prihvata indirektan izbor "srpskog člana" Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao novinarima da svaka izborna reforma u BiH mora biti zasnovana na pravima i konstitutivnosti naroda.

“Odbacujemo još jednom da se član Predsjedništva bira u Parlamentu BiH indirektno, jer smatramo da je direktan izbor jedino moguć za RS. Time stavljamo tačku na tu temu”, rekao je Dodik i dodao da izbor srpske delegacije u Domu naroda Federacije BiH mora biti transparentan i autentičan.

Vezane vijesti

On je istakao da je zadovoljan političkim i ekonomskim stanjem u Republici Srpskoj jer se u ovoj i narednoj godini planiraju infrastrukturne i druge investicije veće od dvije milijarde KM.

“To su investicije u javni sektor, elektro, putnu privredu i slično poput škola, bolnica i mnogo čega. To se odnosi na radove na autoputu od Prijedora do Banjaluke i dalje prema Dubici i Novom Gradu, kao i od Doboja prema Vukosavlju prema Brčkom i granice sa Srbijom na Rači”, rekao je Dodik.

On je rekao da je na tom planu zahvalan za podršku Srbije, posebno kada je riječ o gradnji autoputeva, odnosno pravljenju dionice od Rače do Bijeljine.

“Također, želimo i da se od Višegrada do Istočnog Sarajeva ubrzaju aktivnosti u vezi sa utvrđivanjem trase autoputa i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa”, rekao je Dodik i dodao će na tom planu biti podržana gradnja autoputa od Trebinja preko Bileće i Gacka do Foče, koji će biti spojen sa pomenutim putem.

On je dodao da će se od Pala do Zvornika praviti brza cesta da bi sa savremenim komunikacijama bio povezan i taj kraj RS.

Dodik je ocijenio stabilnim odnose sa koalicionim partnerima, te naveo da će isti biti ojačani u cilju osnaživanja institucija.

On je nakon sastanka rukovodstva i članova Izvršnog komiteta SNSD-a sa predsjednicima gradskih odbora ove strane rekao da i dalje ostaju isti uslovi za povratak predstavnika entiteta u državnim institucije, a to je, između ostalog, povlačenje iz pravnog prometa određenih odredaba i akata koje je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodik je u tom smislu rekao da RS ne može da prihvati da to bude osnova za raspravu u Parlamentu BiH, zbog čega je Republika Srpska predložila određene akte radi vraćanja u državne institucije, a to je zakon koji i zatvorski kažnjava sve zloupotrebe ako se neki kolektivitet u BiH nazove genocidnim.

On je rekao da podržava održavanje naredne posebne sjednice Narodne skupštine RS, kao i ljude koji će se na njoj obratiti, poštujući činjenicu da je “BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda”.

“Pozdravljamo opredjeljenje Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, da se obrati Skupštini i smatramo da je Bakir Izetbegović- lider SDA, iz svojih kalkulantskih razloga odbio jedan takav dijalog”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su konsolidovali gotovo sve gradske stranačke organizacije, te je istakao da SNSD sada ima podršku 34,9 posto glasačkog tijela u ovom bh. entitetu, dok je zbir sve opozicije na tom planu je 28 posto.

On je rekao da će to, kada se doda podrška koalicije i uvođenje inovativnih metoda u političkoj borbi, polučiti odličan i pobjednički rezultat SNSD-a na narednim opštim izborima.

“Mi imamo sa čime izaći pred narod, patriote smo i državotvorna i narodna partija. Nemamo razloga da se osvrćemo na razne lažne prigovore koji dolaze od konkurencije”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare