Dodik: Srbi se ne mogu svrstati među ljude koji imaju rasistički poriv

Vijesti 24. feb 202119:11 12 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik osvrnuo se na izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je na sastanku u organizaciji Evropske narodne stranke, govoreći o problemu migracija, "ukazao na rasistički odnos pojedinih političkih predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je migrantska kriza reducirana isključivo na dijelove države sa većinskim bošnjačkim stanovništvom".

Dodik je istakao kako su takve kvalifikacije nepotrebne.

“To bi bilo jednako kada bismo optužili bošnjački narod da se bavi rasizmom zato što je blagonaklon za dolazak migranata iz njihovog vjerskog ambijenta i njihovog kompatibilnog prostora. To je bilo nepotrebno“, rekao je Dodik.

Kazao je kako “Izetbegović ne odustaje duže vrijeme od takvih kvalifikacija te čim se domogne međunarodne scene pokušava na najsuroviji način da optuži ne računajući da bi njega neko mogao upitati ‘šta ti radiš u svemu tome'”.

“Ustavne promjene i sve što su pokušavali mjesecima unazad da učine, vezano je za to da podignu očekivanja od nove američke administracije. U posljednje vrijeme čujemo od te nove američke administracije da to nije tako, da se prestane s bildanjem nerealnih očekivanja i da se treba vratiti nekim vrstama dogovora. Iskazujem spremnost da se razgovara o ovim temama, ali poslije ovakvih kvalifikacija – prije mjesec o fašizmu, pa kvalifikacija da su Srbi loš narod – postavlje se pitanje ko je on da kvalifikuje Srbe na bilo koji način. Realnost je da je srpski narod izabrao političke predstavnike kao što je bošnjački narod izabrao njih i to ne možemo izbjeći. Moramo da razgovaramo, ali ovakve izjave otežavaju i udaljavaju od bilo kakovg razgovora”, rekao je Dodik.

Naglasio je da se “ustavne promjene neće desiti pogotovo ne one koje očekuje Izetbegović, te potreba da se riješi izborni zakon na način na koji je on sebi s Čovićem zadao, ne može završiti tako već se treba uvažiti mišljenje i drugih ljudi”.

“Pokušaj da se transferiše odogovrnost međunarodnoj sceni pa bila i stranačaka, je pokušaj podrivanja bilo kakvog procesa dogovaranja u BiH, da ne pričam o pomirenju koje je s takvim izjavama sve dalje i nemoguće. Ostaje žal za činjenicom da su tamo bili neki Srbi koji nisu reagovali na takve ocjene, što govori o njihovom načinu na koji posmtaraju takvu vrste dijaloga i ocjene. Odbacujem bilo kakvu mogućnost da se Srbi mogu svrstati u primislima među ljude koji imaju rasistički poriv. To što mi ne želimo migrante, to nije jedinstveno. Šta je s Mađarskom, Češkom, Poljskom i drugim zemljama EU koje isto tako ne žele da imaju migrante i kampove? Mi smo jasno rekli i mi to nećemo uraditi bez obzira na takve pokušaje drske kvalfikacije o rasizmu”, poručio je Dodik.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare