Dodik: Srbija će pomoći opštinama sa problemom finansiranja

Vijesti 08. maj 202111:54 6 komentara
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zamolio za pomoć opštinama Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, koje imju sistemski problem finansiranja i razvoja.

Dodik je nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima ove četiri opštine, rekao da je posebnu pomoć potrebno pružiti opštini Kozarska Dubica i Kostajnica koje su nedavno pogođene zemljotresom.

“Razgovarali smo u stanju u tim opštinama i ja sam zatražio od predsjednika Srbije da pomogne ovim opštinama koje imaju sistemski problem u vezi sa finansiranjem i razvojem”, rekao je Dodik.

On je zahvalio Vučiću za kontinuiranu pomoć i Republici Srpskoj i opštinama i njegovom interesu koji iskazuje i želi da pomogne u rješavanju tako važnih pitanja.

Dodik je rekao da je povod današenjeg sastanka bio i obilježavanje proboja logoraša iz Jasenovca.

“Jedna od bolnih i teških tema. Kao što je Kosovski zavjet i Stari zavjet za Srbe, ovaj jasenovački je novi zavjet”, poručioje Dodik.

On je najavio da će, zahvaljujući predsjedniku Srbije, uskoro biti izgrađeno Spomen-područje Gradina, koje će u sebi integrisati sva mjesta stradanja Srba, “da se napravi jedna mapa stradanja koja bi bila tu postavljena i koja bi bila na uvid svim onima koji tu dolaze”.

On je naveo da to do sada nije bilo sistematski uređeno, te da je na mnogim mjestima zanemareno stradanje Srba od strane ustaša.

“Ta ustaška država nije nikakva takozvana država, to je država koju su, mnogo godina prije, formirali da bi se bavili ubijanjem Srba svaki dan”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da se to dešavalo i u Jasenovcu gdje su Srbi ubijani više od četiri godine.

“Jasenovac je bio živ pet mjeseci nakon oslobođenja Beograda i tamo su se nesmetano vršili zločini nad Srbima, a tadašnje komunističke vlasti nisu poduzele ništa kako bi oslobodile Jasenovac. Jasenovac je jedino oslobođen time što je 100 logoraša uspjelo da izađe i svjedoči o tome”, poručio je Dodik.

Sastanku su prisustvovali i entitetska predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, kao i načelnici Kostajnice Nikola Janjetović, Kozarske Dubice Radenko Reljić, Nevesinja Milenko Avdalović i Drvara Dušica Runić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare