“Dodik svojim bliskim saradnicima obezbijedio ugovore s vladom i monopol u RS”

Vijesti 05. jan 202217:40 1 komentar
wikipedia

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva za financije SAD (OFAC) danas je potvrdio mjere protiv Milorada Dodika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i, kako se navodi, jednog medija pod njegovom kontrolom, Alternativne televizije Banja Luka, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, navodi se u službenom saopštenju američkog ministarstva.

Iz Ministarstva za financije SAD naveli su da Dodik takođe otvoreno poziva, i već djeluje u tom smjeru, na jednostrani prenos državnih nadležnosti sa državnog nivoa na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koji čine BiH zajedno sa Brčko Distriktom.

“Dodik se takođe javno protivi visokom predstavniku za BiH kojeg je imenovala međunarodna zajednica, kao i sastavu Ustavnog suda BiH. Pored toga, Dodik javno ponižava ostale etničke i vjerske skupine u BiH produbljujući podjele i politički ćorsokak. Stoga je Dodik stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14.033 zbog odgovornosti za, ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u kršenju ili činu kojim opstruira provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma ili predstavlja prijetnju za istu”, istaknuli su iz Ministarstva za financije SAD-a.

Dodaju, Dodik je stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14.033 i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u korupciji koja se tiče Zapadnog Balkana.

“Konkretno, uspostavio je mrežu podrške u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici. Jedan primjer njegovog koruptivnog djelovanja je da je Dodik svojim bliskim poslovnim saradnicima direktno obezbijedio ugovore s vladom i monopol u RS. Prihode od korupcije Dodik koristi za podmićivanje i dodatne koruptivne aktivnosti u cilju promovisanja ličnih interesa na račun građana u RS”, naveli su iz Ministarstva za financije SAD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare