Dodik: Turković nastoji da nas posvađa sa prijateljskim Izraelom

Vijesti 09. avg 202213:47 > 13:5711 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ministrica inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković "neustavnim ponašanjem nastavlja da narušava ugled BiH na međunarodnoj sceni, nanosi štetu svima i nastoji da posvađa sa prijateljskim državama kao što je Izrael".

Bisera Turković svojim neustavnim ponašanjem nastavlja da narušava ugled BiH na međunarodnoj sceni, zloupotrebljavajući svoj položaj i iznoseći lične i stranačke stavove o bitnim pitanjima, bez konsultacija i odluke Predsjedništva BiH“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Turkovićeva svojim djelovanjem “nanosi štetu svima i nastoji da posvađa sa prijateljskim zemljama, kao što je Izrael, koja u potpunosti podržava Ustav BiH i konstitutivnost naroda”.

Za nas je važno da imamo dobre odnose i saradnju s Izraelom i želim da zahvalim državi Izrael na jasnom iznošenju stavova i podršci pravilnom razumijevanju situacije i odnosa u BiH“.

Ambasada Izraela u Tirani, koja pokriva i BiH, saopštila je jučer da Izrael očekuje da će izmjena Izbornog zakona u BiH osigurati jednakost i nediskriminaciju građana uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog političkog predstavljanja u vlasti, što je i predlagala hrvatska strana.

Turkovićeva, ministrica inostranih poslova u Savjetu ministara, danas je uputila demarš Ministarstvu spoljnih poslova Izraela i ambasadi ove zemlje u Tirani zbog stavova iznesenih o reformi izbornog zakonodavstva BiH, te zatražila njihovo pojašnjenje i svrhe dokumenta objavljenog u medijima u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar