Dodik prijavljuje Džaferovića

Vijesti 23. aug 202218:00 3 komentara
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će već u srijedu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića podnijeti krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlaštenja zbog njegovog današnjeg učešća na Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, koji je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

Dodik je zaključio da ne postoji stav Predsjedništva BiH u vezi sa ovim pitanjem i da je Džaferović prekršio poslovnik o radu ove institucije.

“Jer on nije samostalan u funkciji predsjedavajućeg. Član Predsjedništva ima pravo da ostvaruje međunarodne kontakte, ali ti međunarodni kontakti nisu u ime Predjedništva ako nema stava Predsjedništva”, izjavio je Dodik novinarima u Brčkom.

Podsjećamo, nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv Ukrajine, Dodik je zahtijevao vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne učestvuje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Također, upitan da prokomentariše stav Džaferovića, koji je na ovom Samitu rekao da institucije BiH podržavaju integritet svih zemalja, implicirajući time da Krim pripada Ukrajini, Dodik je podsjetio da je bio stava da predstavnici BiH ne treba da učestvuju na navedenom skupu.

“Bošnjaci bi u Sarajevu da dobiju jeftin gas, a usput bi pljuvali po Rusiji. To im je sportska discilina koju upotrebljavaju 24 sata dnevno. Mislim da bi bilo pametnije da se nije u tome učestovalo”, rekao je Dodik.

Dodik je iznio netačne navode da država Bosna i Hercegovina nema ni jedan stav o ukrajinskoj krizi u vezi sa dešavanja nakon februara.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 6. marta 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini. Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo оčеkivаnjе dа ćе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа.

Godinu dana kasnije, nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma, te posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od Ruske Federacije, 16. marta 2015. godine BiH se pridružila deklaraciji visokog predstavnika uime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ti stavovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iako je Dodik pokušao da se o njima raspravlja, do danas se nisu promijenili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare