Dodik u 2021. apsolutni “šampion” Istinomjera, slijedi ga ministar u Vladi KS

Vijesti 01. jan 202220:55 > 02. jan 2022 16:50
Centar za društvenu stabilnost - You Tube

Istinomjer je i u 2021. godini imao pune ruke posla kada je riječ o ocjenama istinitosti svakodnevnih tvrdnji političara i javnih funkcionera u Bosni i Hercegovini.

Tokom prošle godine Istinomjer je ocijenio 260 tvrdnji koje je iznijelo preko 100 aktera sa političke scene u Bosni i Hercegovini. Najviše tvrdnji, njih 187, ocjenjeno je kao “neistinito, 17 je bilo “neutemeljno”, dok je 40 “istinito”. Deset je dobilo ocjenu “poluistinito”.

Pročitajte još

Apsolutni “šampion” Istinomjera u 2021. bio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je za 22 tvrdnje dobio ocjenu “neistinito”. Imao je tri neutemeljene tvrdnje, a izrekao je i jednu istinitu.

Dodik je neistine iznosio u raznim prilikama i o brojnim temama. Mogu se izdvojiti one u vezi s Ustavom BiH, visokim predstavnikom, budžetu Ministarstva odbrane, stopi smrtnosti u doba pandemije, ali i o genocidu u Srebrenici.

Iza Dodik na listi je ministar zdravlja KS Haris Vranić koji je imao osam tvrdnji koje su ocjenjene “neistinito”, a među njima su se našle one o broju testiranih na koronavirus i procentu vakcinisanih protiv COVID-19 u KS itd.

Po sedam neistinitih tvrdnji iznijeli su Dodikov savjetnik Radovan Kovačević i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ko se još našao na neslavnoj listi Istinomjera pogledajte u prilogu…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad