Dodik: U narednih godinu – dvije jača autonomija ili nestanak

Vijesti 11. apr 202212:53 > 13:44 3 komentara
Milorad Dodik (N1)

“Na nivou Bosne i Hercegovine dešavaju se stvari koje su vidljive, gdje se, zbog naraslog bošnjačkog oportunizma i nacionalizma, pokušava rušiti ustavni poredak i institucije dovesti do apsurda”, ovo je, između ostalog, istakao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obrazlažući razlog za zatraživanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti vitalnog interesa.

Kako je u uvodnoj riječi istakao, na posljednjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine bio je protiv odluka koje su štetne po interese Republike Srpske, u čemu mu je uporište bilo i mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Vjerujem da ćemo potvrditi jedinstvo u odbrani interesa Republike Srpske. Pokretanje vitalnog interesa u skladu je sa Ustavom i uvijek ću se voditi interesima i pravima Republike Srpske, uvažavajući mišljenje njenih institucija”, dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske sa sjednice održane 1. februara u kojima je precizirano da da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjednici Republike Srpske, a radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku, što, kako je rekao, redovno čini.

Mehanizam zaštite vitalnog interesa Dodik je pokrenuo na Odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Bosni i Hercegovini (OEBS BiH), ali CIK-a Bosne i Hercegovine i Državne izborne kancelarije Mađarske.

“Predmetnim Memorandumom o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine OEBS-a, ozbiljno se narušavaju zakonom ustanovljeni standardi i načela u radu Centralne izborne komisije. Članovima 1. i 2. Memoranduma predviđeno je da će CIК BiH dozvoliti Misiji OEBS-a u BiH imenovanje jednog ili više predstavnika koji će prisustvovati sjednicama CIК-a u svojstvu posmatrača, sa pravom obraćanja. Takođe ovim Memorandumom se Centralna izborna komisija obavezuje da će o svim svojim aktivnostima informisati Misiju OEBS-a uz obavezu dostavljanja materijala potrebnih za održavanje sjednice Centralne izborne komisije”, naveo je Dodik ističući kako je osim navedenog nepobitna činjenica da izbore u Bosni i Hercegovini sprovode članovi CIK-a čijim su imenovanjem drastično prekršene odredbe Izbornog zakona BiH, među kojima je naglasio članove 2.3. i 2.5. i Poslovnika, “što za posljedicu ima ozbiljno narušavanje integriteta izbornog procesa i dovodi u pitanje održavanje slobodnih i demokratskih izbora u zemlji kao i sprovođenje izborne volje građana”.

“Iz pomenutih članova Izbornog zakona jasno proizilazi da su lica imenovana u sastav CIК-a imenovana suprotno ovom zakonu, jer su bili kandidati na izborima, imaju usku povezanost sa strankama i političkim liderima, a takođe ne posjeduju iskustvo u provođenju izbora što je uslov za njihovo imenovanje”, rekao je Dodik.

O tri tačke dnevnog reda koje se tiču obrazovanja i testiranja učenika u školama, a na koje je pokrenut mehanizam vitalnog interesa, Dodik je rekao kako predstavljaju prenos nadležnosti.

“Obrazovanje je u nadležnosti entitetskih institucija i kantona koje ga organizuju i sprovode na svojoj teritoriji. Ističem kao član Predsjedništva da institucije Vlade Republike Srpske ne vide ništa sporno da se u našim školama vrše istraživanja, ali u pomenutim sporazumima navedeno nije slučaj”, rekao je Dodik koji je zatražio podršku narodnih poslanika za osporavanja odluka donesenih bez konsenzusa u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Na kraju je odredio svojevrstan vremenski rok u kojem će biti poznata sudbina ovog bh. entiteta.

“Mislim da će u narednih godinu ili dvije dana RS ojačati autonomija ili je možda uopšte neće biti”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare