Dodik usamljen u pokušaju da osvjetla Orbanov obraz

Vijesti 22. dec 202118:46 5 komentara
Milorad Dodik i Viktor Orban (N1)

Orbanove poruke vraćaju u vrijeme kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama. S pravom očekujemo objašnjenje mađarskog premijera, šta je tačno mislio s takvom izjavom koja je unijela nemir, poruka je reisu-l-uleme efendije Kavazovića.

“Iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminirati, a ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive”, smatra Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH.

U napad na reisa Kavazovića kreće Milorad Dodik, dok očekivano staje u odbranu Orbanovih stavova.

Kad se desi recimo da na jedan potpuno posvećen način, racionalan i realan imate izjave mađarskog premijera Orbana o BiH onda vidite da je gotovo histerija u Sarajevu u napadima, nema ko ne napada, čak imate i posljednju izjavu reisa koji se drznuo da on komentariše jednog političara“, kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

No, u pokušaju da osvjetla Orbanov obraz, Dodik ostaje usamljen. Dok još jedan član Predsjedništva, Šefik Džaferović poručuje, izazov EU nisu muslimani iz BiH, nego rasizam i ksenofobija u vlastitim redovima.

“Nije za EU izazov kako integrirati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvijek živi ovdje i mi smo Evropljani. I mi u takvu EU vjerujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer javila s tim sramnim porukama”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Problem nije samo Orban, nego cjelokupna EU koja tjera bosanske žrtve genocida da pregovaraju s politikama koje su ga počinile i koje ga negiraju, navodi državni zastupnik Šemsudin Mehmedović. Još jedan državni zastupnik, Saša Magazinović napominje kako je odavno jasno da je ključni evropski problem s BiH, islamofobija.

Ovo što je izašlo u javnost i što je rekao Orbanov glasnogovornik misli mnogo veći, zabrinjavajuće veći broj ljudi u evropskim institucijama i mislim da o tome treba da govorimo jer ako je ovo ta Evropa onda ja mislim da mi ne trebamo ići u Evropu jer ovo nisu evropske vrijednosti“, poručio je Saša Magazinović iz SDP BiH.

Bh. muslimani su integrirani Evropljani i živi dokaz da je islam evropska religija, napisala je u reakciji na Orbanove stavove, bivša hrvatska ministrica diplomatije, Vesna Pusić. Od aktuelnih zvaničnika Evropske unije, niko se, bar do sada, nije ogradio od opasnih izjava premijera Mađarske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare