Dodik zaprijetio Džaferoviću krivičnom prijavom zbog Ukrajine

Vijesti 22. aug 202219:29 > 19:32 14 komentara
F.Z./N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovina Milorad Dodik najavio je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ukoliko bude učestvovao na Krimskoj platformi koju organizuje Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, te naglasio da je "privatno učešće i iznošenje stavova praksa bošnjačkih političara, čime ruše BiH".

Dodik, koji je danas na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv učešća Džaferovića na sutrašnjem onine samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, istakao je da “Bosna i Hercegovina sa takvom politikom ne može uspjeti i ne treba da uspije”.

“Svi primjećuju da je to kraj ove zemlje. Samo se čeka da se proglasi kraj. Da li će on biti za dvije, pet, deset godina, to nije važno. Ali očigledno je da ova zemlja ne može nikako”, rekao je Dodik za RTRS.

On je zaključio da predsjedavajući Predsjedništva BiH nema nijednu ulogu osim da tehnički zakaže sjednicu.

Dodik je naveo da Džaferović nije našao za shodno da postavi to pitanje na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH, nego da je on po saznanju tražio da bude održana vanredna sjednica i da je to učinjeno, sa jednom tačkom – učestvovati ili ne učestvovati.

“Privatno učešće i privatno iznošenje stavova je praksa bošnjačkih političara, čime ruše BiH”, naglasio je Dodik.

Džaferović prihvatio poziv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dobio je pozivno pismo Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine da učestvuje na konferenciji Krimske platforme.

Nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv, Dodik je zahtijevao vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne učestvuje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Uz navedeni, Dodik je predložio i zaključak da Bosna i Hercegovina zauzme neutralan stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, što je takođe odbijeno, jer bi se radilo o promjeni dosadašnjih zvaničnih stavova BiH po ovom pitanju.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a, a koju je pokrenuo predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014., istaknuto je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za Fenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare