Dodik zaprijetio scenarijem iz 90-ih: Preuzet ćemo kasarne kao Slovenci

Vijesti 14. okt 202122:03 > 22:47 6 komentara
F.Z./N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je danas nakon sastanka predstavnika Republike Srpske s ambasadorima evropskih zemalja ponavljao svoje ranije najave i zahtjeve kada je riječ o "samostalnosti RS, ali i povlačenja saglasnosti iz ovog entiteta kada je riječ o reformi vojske, VSTV-a, fiskalnog sistema i uspostavljanja direkcije za indirektne poreze". Međutim, posebnu pažnju privukla je i njegov odgovor na pitanje novinara na koji način misli "izbaciti" s teritorije RS tužioce, sudije i pripadnike Oružanih snaga.

Naime, Dodik je kazao da će u tom slučaju preuzeti kasarne Oružanih snaga na način kao što su to uradili Slovenci sa kasaranama JNA 1992. godine.

“Upućujem te kako su to Slovenci radili. Fino, zablokirali kasarne i rekli da ovi momci koji ne valjaju njima, a tu je bilo i Bošnjaka. Malo se sada i modernizovalo. Nakon donošenja zakona o vojsci, 80 posto pripadnika Srba u Oružanim snagama ih je spremno napustiti i uključiti se u druge strukture. A onih 20 posto, neke nismo stigli anketirati, a oni koji se vrate imat će isti status, činove i plate. A onda ćemo iste te noći donijeti zakon o ukidanju zakona Paddyja Ashdowna da se zabrani raspolaganje. Pa ćemo tim novim strukturama vojske staviti na raspolaganje te kasarne pa ćemo reći ko smije tu ući, a ko ne smije, imat ćemo stražare. Nikoga mi nećemo dirati, nikome neće faliti dlaka s glave, a na kraju krajeva vjerujem da će vojnici Bošnjaci i Hrvati to razumjeti. Međutim, ako neko od Bošnjaka i Hrvata koje su sada u nekim drugim strukturama na području RS, odluče da pristupe Vojsci RS kao ustavnoj i legalnoj formaciji, mi ćemo ih veoma korektno prihvatiti”, rekao je Dodik.

Jedno od pitanja je bilo i da li je tokom susreta sa Sergejem Lavrovom, šefom ruske diplomatije tražio vojnu pomoć.

“Neku drugu pomoć jesam, vojnu nisam, šta bih drugo radio pet sati. Pitao sam ga za ekonomsku pomoć, vazdušnu”, rekao je Dodik nakon čega je prasnuo u smijeh dodavši: “Pa sve što nam dolazi iz Rusije doći će avionom, sanitetski materijal. Uopće nije dramatična situacija. Jeste za one koji su protiv ovoga, ali oni koji znaju koja su naša prava to nije. Razgovarao sam nekoliko sati sa Lavrovom i ne prvi put i naši razgovori su u kontinuitetu, čak ta priča nije urušena ni lažima oko Ikone, više se ni ne pominje, ali evo da je ponovo pokrenute. Bio sam pozvan kao osumnjičeni u Tužilaštvo BiH kao osumnjičeni dobio sam papir da sam svjedok”.

Istakao je i to da mu je Lavrov rekao da svijet više nije isti kao prije 10 godina.

“Da danas očigledno postoji nekoliko centara u ovom svijetu, da Amerika nije najveći, ali jeste i dalje opasan i da se u tom pogledu Rusija zalaže za teritorijalni integritet BiH i slovo Dejtonskog sporazuma i da je spremna da onoliko koliko je dala garancije kada je bila svjedok kada je potpisan da se i danas angažuje”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare