Dodikov govor iz 2018.: Ako me preglasaju i u vremenskoj prognozi potegnuću…

Vijesti 15. jun 202219:55 2 komentara

Ishod još jedne sjednice Kolegija je još jedan termin posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. U ovom mandatu čak 32, deset više od redovnih. Ovaj put zbog zaštite vitalnog interesa, ponovo na zahtjev Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog preglasavanja u toj državnoj instituciji. U ponedjeljak će zastupnici o Sporazumu o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Omjer – 32 naprema 22 u korist posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Najveći broj njih na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Da će ih biti Dodik je najavljivao i prije nego što je preuzeo mandat.

“Ako me preglasaju i na vremenu, na vremenskoj prognozi, ja ću potegnuti vitalni nacionalni interes. Ni na vremenskoj prognozi. I ako bude pitanje da li grije sunce, moramo pitati Banjaluku?”, najavio je to još 15. oktobra 2018. godine Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Sve to u namjeri da se Banjaluka, odnosno, Narodna skupština RS pokažu kao mjesto krajnje odluke. Pred kraj mandata, a s obzirom na broj posebnih sjednica, moglo bi se reći da je Dodik, kojeg često kritikuju za nedosljednost, itekako dosljedan u priči o vitalnom interesu.

Počelo je raspravom o Pelješkom mostu, što je bila odluka štetna po vitalni interes Republike Srpske, kao i posjeta Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini ili Sporazum o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, Milorad Dodik nije imao podršku za sve vitalne interese. Naprimjer posljednji koji se ticao učešća Bosne i Hercegovine u istraživanjima đačke pismenosti i poznavanja prirodnih nauka nije dobio dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pa ta odluka Predsjedništva na kraju nije ni oborena.

Kao ni sporazum o saradnji Centralne izborne komisije i OSCE-a, ranije otvaranja ambasade Azerbejdžana u Sarajevu, ili kancelarije ambasade Rusije u Banjaluci. Uoči još jedne posebne sjednice o vetu novinar Darko Momić kaže, preglasavanja bi bilo manje kada bi podrška Dodiku bila jača. Ipak, bez obzira na ranije teme, u ovoj, Momić vidi zamku za opoziciju.

“Koristi da potvrdi ono što govori godinama u nazad. A to je da je PDP probritanska stranka. Sudeći po ranijim najavama, oni ponovo neće podržati ovo što je on uradio”, kazao je novinar Darko Momić.

O definitivnom stavu tek će odlučiti, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Za razliku od Momića koji smatra da član Predsjedništva treba tražiti zaštitu od preglasavanja svaki put kada je ono po srijedi, Borenović sve naziva predstavom za javnost.

“Vidjet ćemo u narednih nekoliko dana da li uopšte ima više smisla učestvovati u tim lažnim predstavama dušebrižnika koji tobože nešto misle o svom narodu”, dodao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Misle ne samo o narodu, nego i o privrednicima, rekao bi SNSD-ov Srđan Mazalica. Kaže, Dodikovo sporenje Sporazuma o trgovini sa Velikom Britanijom isključivo je u vezi sa činjenicom da on u podređen položaj stavlja domaće proizvođače. Uporište Dodiku za stav su, tvrdi, negativna mišljenja iz četiri ministarstva. Na optužbe o prekomjernom korištenju veta kaže:

“Mislim da nije njegov interes, nije njegova volja i želja da se pojavljuje u Narodnoj skupštini, nego je to isključivo potreba da se radi u interesu Republike Srpske”, naglasio je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Ipak, interes se u plenarnoj sali vidi drugačije. Na nekoliko Dodikovih zahtjeva za vetom nije bilo neophodne dvotrećinske podrške. Ona je svaki put upitna posebno nakon što su u redove opozicije prešli DNS i SPS. Dodikov veto ni u ponedjeljak neće podržati SDS koji je već najavio da neće ni prisustvovati sjednici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare