Dodikov koalicioni partner o Inzkovom zakonu: Genocid ne treba negirati

Vijesti 03. dec 202110:37 4 komentara
Screenshot

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske i predsjednik Socijalističke partije (SP), komenatrisao je u emisiji na RTRS-u Zakon o zabrani negiranja genocida kojeg je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini te tom prilikom kazao da genocid ne treba negirati.

Đokić je istakao da je Inzko pogriješio donošenjem izmjena Krivičnog zakona BiH te obrazložio zbog čega to misli, ali je u jednom dijelu izjave iznio i svoj stav o negiranju genocida.

“Ja mogu prihvatiti da je legitimno zahtijevati donošenje takvog zakona, a zar ga nismo mogli u nekoj proceduri mi donijeti sami, ali ne na način da bi sadržaj zakona izdiktirala neka radna grupa koju su obrazovali samo Bošnjaci u BiH. To je problem odnosa prema takvom zakonu. A da li treba negirati genocid koji se desio ili ne, ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija”, kazao je Đokić.

Ovaj isječak gostovanja objavio je na svom YouTube kanalu Nebojša Vukanović, narodni zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) pod nazivom “Dodikov Srbenda i ministar Petar Đokić” podržao Inzkov zakon i javno priznao genocid”.

Socijalistička partija na čijem čelu je Petar Đokić, dugogodišnji je koalicioni partner SNSD-a. On je 2010. godine imenovan ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, a 2014. ministrom industrije, energetike i rudarstva.

Od 2006. godine, ova stranka (SP) je dio vladajuće većine u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare