Dodikov savjetnik reagovao na Izetbegovićeve “Dobre Bošnjane”

Vijesti 23. nov 202110:19 9 komentara
Radovan Kovačević
Radovan Kovačević (N1)

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević istakao je da je izuzetno loše ako "Bošnjaci žele da grade svoj indentitet na poricanju i negiranju drugih naroda koji u BiH žive oduvijek".

“To neće dati bilo kakvu šansu da gradimo bilo kakvu zajedničku budućnost u BiH. Očigledno je u pitanju projekat građenja identiteta na negiranju identiteta drugih u BiH, što nije dobro”, rekao je Kovačević govoreći o izjavama Izetbegovića da je “srednjovjekovno stanovništvo Bosne bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko” i da su stanovnici BiH “prije nekoliko stoljeća bili jedan narod, Bošnjani, Dobri Bošnjani”.

Kovačević je dodao da entitet Republika Srpska želi da se vodi dijelog sa predstavicima Bošnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji može da se traži bilo kakva karta za opstanak BiH.

“Bošnjaci konstanto žele da razgovaraju sa svima u svijetu o BiH, ali ne žele da razgovaraju sa kojima, kako oni navodno tvrde, žele da žive. To jasno pokazuje da oni žele samo BiH u kojoj ima mjesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo. Mi pozivamo na dijalog, ali za Bošnjake je neprihvatljivo svako rješenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni žele da do rješenja dođu sami, odnosno da rješenje neko nametne”, zaključio je Dodikov savjetnik.

Kovačević je naveo da je sinoć federalni premijer Fadil Novalić izjavio da je “dunjaluk ili svijet mjesto koje treba da dijele sa svima, ali da je BiH mjesto koje ne treba da dijele sa bilo kim”.

“To govori o tome šta su njihove političke ambicije u BiH i da oni apsolutno ne žele dijalog sa bilo kim i da žele BiH isključivo za sebe i da za Srbe, za Hrvate, za predstavnike ostalih u BiH nema mjesta osim ukoliko su spremni da prihvate da je BiH njihova”, rekao je Kovačević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare