Dodikova poruka za one koji se pitaju da li se njegov sastanak sa Putinom desio

Vijesti 04. dec 202118:54 2 komentara
N1

Nema saglasnosti Rusije za potvrđivanje imenovanja Kristijana Šmita u Vijeću sigurnost UN-a, prenio je stav ruskog predsjednika Vladimira Putina, Milorad Dodik po povratku u Bosnu i Hercegovinu. Sa Putinom je, kaže član Predsjedništva BiH nasamo razgovarao sat vremena, a za sumnje nevjernih Toma, koji se pitaju da li se sastanak uopšte desio, kaže da su “male pakosti i velike mržnje”.

Šest puta se testirao, da bi se utvrdilo da ne nosi zarazu. Uz sve epidemiološke prepreke, Milorad Dodik je stigao do Vladimira Putina, potvrđuje lično. Fotografije, ili video zapisa o sastanku Člana Predsjedništva BIH sa ruskim predsjednikom nema. Kremlj je u izjavi portparola Dimitrija Peskova, koju prenosi Tass, potvrdio face-to face susret. Nazvao ga je korisnom i detaljnom diskusijom.

Nismo izdali saopštenje o tome. Tačno je da se ‘lider Republike Srpske’ sastao s Putinom lice u lice. Bila je to veoma korisna i detaljna diskusija”.

Ovo je bio veoma značajan sastanak da bih ja male pakosti i velike mržnje iz opozicije komentarisao. To pripada malim ljudima. S predsjednikom sam se i rukovao, pozdravio i sjedio veoma blizu i pričali smo blizu sat vremena. U uslovima koji nisu opterećeni ni medijskim ni nekim drugim stvarima. I moram da kažem da je to stvorilo ambijent u kome smo daleko više pričali o stvarima koje nisu za javnost nego one koje sam ja vama rekao“, kazao je Dodik.

A rekao je da je epilog posjete dogovor o autonomnom gasovodu za Republiku Srpsku, sa mogućnosti kraka prema Tuzli, te drugim dijelovima BIH, ili pak Hrvatske. Cijena gasa do 31.maja ostaje 290 dolara za hiljadu kubika.

Dvije ili više elektrana na gas, investicija vrijedna milijardu evra, u potencijalu je dogovorena sa Gaspromom, koji na svojoj stranci potvrđuje kontakte sa “Članom Predsjedništva BiH”.

Dodika je “impresioniralo koliko je Putin upoznat sa detaljima”. Podvukao je da neće biti ruske podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN.

“Nije ga imenovao Savjet bezbijednosti. On nastavlja da glumi da jeste. Bez obzira što Savjet bezbijednosti to nije uradio i što sam ja prekjučer od prvog čoveka Ruske federacije čuo da kaže mi nećemo podržati te špekulativne aktivnosti. Ako nema Rusije unutra i ako nema Savjeta bezbijednosti, nema Visokog predstavnika”, kazao je Dodik.

Obrušio se Dodik i na strance, posebno Britance. Nema puta ka NATO, a sve će dodaje reći i Jensu Stoltenbergu ako treba.

Ipak, dio političke javnosti put u Rusiju smatra fijaskom.

“Na sajtu ruskog predsjednika nema ni jedna rečenica koja govori o navodnom sastanku sa Dodikom, to govori da ili sastanka nije bilo, ili je Dodiku poslata jasna poruka da više nije dobrodošao u Moskvu, da ne žele s njim da se slikaju, susreću, da mu je Putin u četiri oka rekao da je iznevjerio negova očekivanja, da je prekšio obećanje, potpisao Program reformi ANP, pristao da otvori vrata BIH ulasku u Nato pakt”, kazao je poslanik u NSRS Nebojša Vukanović.

Sljedeće sedmice najavljen je i kolegijum o Posebnoj sjednici i nadležnostima. SDS ima raniji stav u vezi krize:

“Sve legitimne zahtjeve Republike Srpske a ima ih mnogo ukazujući i Inckovu odluku, Odluke Ustavnog suda BiH i druge trebamo usmjeriti kroz institucije i dati im puni legitimitet. A za početak smatram ključnim i nužnim za bilo kakav uspjeh da jedan čovjek prestane da govori i djeluje u ime svih institucija, i u ime Narodne skupštine, u ime Vlade RS i predsjednika RS, svih poslanika i ministara u zajedničkim institucijama i u konačnom da govori sam u ime cijele Republike Srpske jer nam takvim ponašanjem nanosi samo štetu”, istakao je Mirko Šarović.

Opširnije u prilogu Snežane Mitorivć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare