Dodikova reakcija na izjavu PIC-a

Vijesti 27. apr 202112:22 > 12:307 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da stavovi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) "nastavljaju da služe i povlađuju politici političkih predstavnika bošnjačkog naroda, od kojih smo neki dan čuli da nismo samo stanovnici manjeg bh. entiteta, kako nas vole zvati, već da smo genocidaši".

“Kada su već odlučili da potroše papir i da se oglase, članovi PIC-a imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu graditi državu sa onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vrijeđati”, poručio je Dodik.

Komentar na izjavu PIC-a

Na pitanje da prokomentariše zajedničku izjavu Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija, u kojoj su osudili “trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH”, Dodik je kazao da “Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti Bosne i Hercegovine razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIC-a već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni”.

“Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i potpisnica Aneksa 4 tog sporazuma, što je Ustav BiH, ali i svih drugih aneksa, uključujući i Aneks 10”,tvrdi Dodik.

On je konstatovao da se “Upravni odbor PIC-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice”.

Dodik: Logičan zaključak…

“Јedna od njih je da su entiteti postojali i prije Dejtona, o čemu svjedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili mirovnoj konfereniciji u Dejtonu, a dio su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i prije kreiranja današnje BiH. Iz svega slijedi logičan i pravno utemeljen zaključak – ako je nešto postojalo prije dejtonske BiH, može i poslije”, izjavio je Dodik.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) na najstrožiji mogući način osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. “mirna disolucija” Bosne i Hercegovine, a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar