Dodikova savjetnica tvrdi da on sa Putinom neće pričati o narušavanju mira u BiH

Vijesti 19. sep 202208:02 0 komentara
Dodik i Putin (rsmoscowoffice.ru)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sutra (20. septembar) će se sastati sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, a njegova savjetnica Ana Trišić Babić je istakla "da se ne očekuju nikakvi razgovori o narušavanju mira u BiH, već će biti govora o ozbiljnim ekonomskim temama.

“Očekuju se priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima o kojima danas svi ozbiljni političari i pričaju, kako dočekati ovu zimu, proljeće i sljedeću zimu”, izjavila je Trišić Babić za ATV.

Ona je navela da predstojeći sastanak Dodika i Putina u Moskvi predstavlja nastavak razgovora započetog na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu krajem juna.

“Jedna od tema sastanka bit će energetska situacija i način kako da Republika Srpska prođe što bolje u ovome svemu šta se dešava. Vjerovatno će biti i razgovora i o tome dokle se došlo sa tad započetom pričom o projektu gasovoda iz Srbije prema RS”, istakla je Trišić Babić.

Prema njenim riječima, na svim tim sastancima, a i Ruska Federacija u svojim saopćenjima uvijek ističe da podržava dejtonsku BiH u svojim granicama poštujući tri konstitutivna naroda i dva entiteta kako to i i piše u Ustavu BiH.

Govoreći o nedavnom sastanku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Trišić Babić je rekla da između Dodika i Orbana postoji razumijevanje o situaciji u Evropi i svijetu, te da su uvijek na istim pozicijama kako da se uslovno preživi postojeća situacija.

Dodik se sa Putinom u Moskvi sastaje 20. septembra

Važno je istaći da se ova posjeta Moskvi odvija usred predizborne kampanje i neposredno pred početak Općih izbora koji se održavaju 2. oktobra u BiH što se može protumačiti kao pružanje Putinove podrške Dodiku koji inače važi za jednog od rijetkih političara u BiH koji podržava ruskog predsjednika uprkos brojnim sankcijama koje su uvedene Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!