“Dodikove najave o povlačenju saglasnosti daleko su od ustavnosti”

Vijesti 14. okt 202115:15 0 komentara
N1

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine (BiH) entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu, no Dodikove najave o povlačenju saglasnosti daleko su od ustavnosti jedinstven je stav pravnih eksperata. Dodikovi pozivi su posao domaćih institucija, pa tek onda OHR-a, kaže struka.

“Sigurno da OHR koja ima svoja široka ovlaštenja, koja može i ekstenzivno, tako da kažem djelovati i čini mi se s obzirom na omjer snaga u institucijama na njihovu moć itd, da one i nisu u stanju da nešto tu urade. Mislim tu primarno na Tužilaštvo BiH, mada bi po mom sudu i Tužilaštvo BiH trebalo poduzeti neke aktivnosti i u tim pozivima, mada još uvijek nemam realne radnje. Po pozivima koje je uputio gospodin Dodik bi trebalo da ispita da li ima elemenata krivičnog djela”, rekao je Nurko Pobrić, profesor Ustavnog prava.

“Krajnja instanca, kranje rješenje ukoliko Tužilaštvo propusti one radnje koje mora koje treba da poduzme, onda je to Ured visokog predstavnika, nažalost, time pokazujemo da nismo zrelo društvo na nismo uređen sistem”, rekao je Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Iz Tužilaštva BiH danas bez odgovora na pitanje N1 o radnjama po službenoj dužnosti ili eventualnom krivičnim prijavama protiv Dodika za neustavno djelovanje, kako su u dijelu javnosti okarakterisani njegovi pozivi.

“Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali prije svega Tužilaštvo po službenoj dužnosti mora da reaguje kada je upitanju ovakvo ponašanje i ovakve izjave i ovakvo narušavanje unutrašnje saglasnosti, pokušaj narušavanjaustvanopravnog poretka, očekujemo da Tužilaštvo BiH reaguje”, rekao je Adil Osmanović.

Da bilo kakva podrivanja nisu mogu jasno je i iz državnog Zakona o odbrani, usvojenog 2005. godine, a svoj glas za, dali su i poslanici Dodikovog SNSD-a. U Zakonu se navodi da će se drugi državni i entitetski zakoni i podzakonski akti koji zadiru u pitanja iz oblasti odbrane uskladiti s odredbama ovog zakona. Isto se odnosi i na pitanje SIPA-e.

“Jednom dato uvijek dato je princip koji trenuto važi to znači da entiteti trenutno nemaju nadležnost nad OS i nemaju pravo da se bave time”, rekao je Nedim Ademović.

Vehabović dodaje: “Mislim da je već jako daleko odmaklo u smislu primjene onoga što se traži za ugrožanje ustavnog poretka , a to je primjena ili prijetnja silom”.

Šizofrena situacija koja može donijeti jedino loše ne samo građanima RS, nego svim građanima BiH, poručio je sudija Vehabović, naglašavajući da se ovakvim diskursima, tenzijama i prijetnjama ubiru i dalje politički poeni, hvatajući pri tome dobro startnu poziciju pred naredne izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!