Dogovor rudara i EPBiH: Cijena uglja će rasti, ali struje za domaćinstva neće

Vijesti 01. dec 202119:17 1 komentar
N1

Nakon višednevnih pregovora konačno je postignut dogovor rudara i Elektroprivrede BiH. Cijena ugljena porast će za 20 posto, no poskupljenja struje za domaćinstva zasad neće biti. No, mnogi sumnjaju u iskrenost ovakvih tvrdnji.

“Neće biti dodatnog povećanja električne energije za domaćinstva”, rekao je Admir Andelija, direktor EP BiH. No da li je baš tako?

Dva su uslova koja će to diktirati. Jedan od njih finansijska održivost rudnika u 2022. godini.

“Podsjetit ću vas da sam ja rekao da ukoliko bude zahtjev Sindikata da EP snosi troškove uvezivanja staža u narednih šest godina to neće moći bez tog povećanja”, dodao je Andelija.

U slučaju neispunjavanja – krivične prijave

Sindikalisti su djelimično zadovoljni, upravo jer nije došlo do smjene Andelije. Ipak, poručuju nakon neophodnih rudarskih inspekcija i provjera terena – vraćaju se u rudnike. Podržavaju parlamentarne inicijative za pokretanje istraga i utvrđivanje krivične odgovornosti, naručito u pogledu uplate doprinosa u narednoj godini.

“Iskazali smo stav, da u slučaju neispunjavaja tih preuzetih odgovornosti Sindikat će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica”, rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Potpisanim Sporazumom predviđa se i rast otkupne cijene uglja u narednoj godini za 20 posto.

“Vlada Federacije će dati saglasnost na povećanje cijene uglja i to smo već iskoordinirali i dogovorili . To će biti u narednih 5 do 15 dana. Možda čak i prije ako budemo mogli održati neku telefonsku sjednicu”, rekao je Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH.

Prestanimo živjeti iluziju da je cijena uglja jeftina, poručuje Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i energiju Tuzla. Naglašava, potpisano će platiti građani.

“To će platiti građani ili preko računa za električnu energiju, ili će se opet nekakav specijalan zakon primijeniti kojim će se iz budžeta pokriti ti gubici i taj nedostatak novca. I jedno i drugo će platiti građani Federacije”, rekao je Denis Žiško, Centru za ekologiju i energiju Tuzla.

Rudari iz Kreke: Izmanipulisani smo

Povećanje cijena struje predviđa i određeni broj rudara rudnika Kreka koji su negodovali zbog potpisivanja Sporazuma. Iz Sindikata za N1 ističu izmanipulisani su i vođeni smijenjenim direktorom Huseinom Trunićem.

“Od ovog trenutno sporazuma imamo najvjerovatnije poskupljenje struje. Ostajemo svi na istom i ne dobivamo nove kolege u proizvodnji i mi nećemo moći ovako funkcionisati, a poskupljenjem struje i naša plata gubi vrijednost”, kazali su rudari Rudnika Kreka.

“Moja startna osnova je negdje oko 700 i nešto maraka. Zaradim sa toplim obrokom, noćnim radom, minulim radom oko 1100 maraka. To je znači maksimalno. Imam ratu kredita oko 400 maraka ostane mi 7000 maraka, imam dvoje djece”, rekao je drugi rudar.

I dok nadležni uvjeravaju da u narednoj godini, uz poštivanje i izvršavanje obaveza iz Sporazuma neće doći do povećanja cijene električne energije, aktivisti, analitičari i predstavnici civilnog društva upozoravaju rast cijene je neizbježan, samo je pitanje ko će to moći platiti, ili ko će ostati u mraku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare