Dogs Trust poziva vlasti da sankcioniraju i spriječe brutalnost prema psima

Vijesti 23. feb. 202211:042 komentara
Podijeli:
Izvor: celia medel san millan / Alamy / Alamy / Profimedia

U povodu višestrukih izvještaja lokalnih nevladinih organizacija i građana o krajnje nehumanom odnosu prema psima u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, iz Dogs Trusta pozivaju nadležne lokalne vlasti da hitno ispune svoje obaveze i mandat, da istraže, identificiraju i sankcioniraju počinioce, te da osiguraju dosljedno provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kao jedinog načina da se problem pasa lutalica riješi trajno, efikasno i humano.

“Brutalnost i svaki oblik nehumanog odnosa prema životinjama nisu samo protuzakoniti i poguban i za pse i za etičnost društva,a posebno mlade generacije koje im svjedoče, već predstavljaju i rizik za ljude. Tako npr. javno postavljeni otrov lako može doći u kontakt sa djecom i drugim ranjivim kategorijama, a rizike korištenja vatrenog oružja nije potrebno ni pojašnjavati”, navode.

Iz Dogs Trusta smatraju da preuzimanje zakona u svoje ruke, posebno na ovako stravičan način, istinski je zabrinjavajuće i zahtjeva hitnu pažnju nadležnih vlasti kako bi se počinioci identificirali i sankcionirali, a ovakvi slučajevi u budućnosti spriječili.

“Vjerujemo da psima nije mjesto na ulici, ali napominjemo da oni nisu tu svojom greškom, već zbog neodgovornosti ljudi, i još uvijek nepotpunog ili nikakvog provođenja progresivnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, čak 12 godina nakon njegovog usvajanja!

Pitanje upravljanja populacijom pasa nije samo potpuno rješivo, već lokalne vlasti u BiH u ovom segmentu mogu imati na raspolaganju i značajnu dobrovoljnu pomoć Fondacije Dogs Trust čije programe mogu iskoristiti da uspostave zakonski sistem brže, efikasnije i uz manje troškove iz budžeta. Proaktivne loklane vlasti tako mogu jedno od gorućih pitanja za koje su odgovorni, a koje se tiče dobrostanja cijele zajednice, riješiti zakonski, efikasno, humano i trajno, nakon čega se sa više fokusa mogu posvetiti ostalim važnim pitanjima zajednice, na šta ih mandat i obavezuje”, kazali su.

Podsjećaju da Fondacija Dogs Trust BiH u okviru svog novog pristupa kojim namjerava svoje resurse i pomoć distribuirati na efikasniji način, od ove godine svoje programe provodi samo u regijama čije vlasti su odlučne i već su pokrenule aktivnosti na dosljednoj, sistemskoj provedbi Zakona, i koje neće tolerisati okrutnost prema psima i ostalim životinjama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar