Dojava o bombi i u školi u Travniku, prijetnja ovaj put stigla sa Gmaila

Vijesti 01. jun 202213:21 > 13:30
Podijeli:
Izvor: N1

I u Osnovnoj školi "Travnik" jutros je putem maila dojavljena bomba. Interesantno je da poruka stigla s Gmail adrese. Potvrdio je to za N1 Dženan Aganović, direktor ove škole.

“Bomba u školi, čujem glasove djece. Vidim djecu koja će otići u zrak”, sadržaj je poruke koju su primili gmailom uposlenici OŠ “Travnik”, a koji nije isti kao onaj u školama u Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj.

Ranije su u KS lažne dojave o bombama u školama došle sa domene .ru, a danas u Republici Srpskoj, prijeteći mail je stigao također sa domene .ru.

Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK za N1 je rekao da nakon izvršenog KDZ pregleda je ustanovljeno da se radi o lažnoj dojavi.

Direktor OŠ “Travnik” je kazao da su evakuisali djecu iz prve smjene, ali druga ide prema rasporedu, kao i matura koja je večeras planirana za učenike 9. razreda.

Cyber napadi

Posljednih dana sve je više dojava o bombama, najčešće u osnovnim i srednjim školama, ali i u drugim javnim institucijama u BiH. Također, danas je  dojavljena i u policijskim upravama Kantona Sarajevo. Poplava lažnih dojava zapravo traje mjesecima. Ranije su i u Beogradu stizale dojave o bombama na različitim mjestima, u školama, na mostovima, u tržnim centrima…

Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, rekao je za N1 da je BiH meta subverzivnih službi.

Korajlić kaže da treba biti ozbiljan u ovakvim situacijama i sve shvatiti ozbiljno.

Da li cyber napad treba povezati sa upozorenjem NATO-a da bi Rusija mogla na ovaj način napasti BiH, Korajlić je kazao:

“To je jedna od verzija koja se može postaviti. Sigurnosne službe rade na tome. Ovo su ozbiljne prijetnje javnim ustanovama. Bojazan je prisutna kod građana i njihovih porodica. Ova učestala prijetnja ne samo u BiH, već u regiji, poprima specificnosti i treba to uzeti i u kontekst ukrajnske krize i sutuacije BiH.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar