Dok biramo vakcine, rastu korona brojke

Vijesti 14. sep 202118:27 0 komentara
N1

Korona brojke i dalje rastu u BiH. U prethodna 24 sata zabilježeno je 766 novozaraženih i 25 smrtnih ishoda. Raste i zainteresovanost građana za vakcinaciju, no mnogi bi da biraju i to Pfizera. Zdravstveni radnici ponovo poručuju, svaka vakcina je dobra.

Stotine građana u redu čekaju na dvije stvari da se vakcinišu, i da se vakcinišu Pfizerom. Pitali smo ih da li bi primili neku drugu vakcinu, a većina je odgovorila da ne bi.

Danas je Pfizer na raspolaganju, mimo AstraZenece i Sinofarma, bilo je predviđeno oko 1500, a zbog velikog interesovanja i našeg upita, upita za Zavoda za javno zdravstvo KS prema federalnom Zavodu dozvoljeno je da i ostale, ove koje su ostavljene za revakcinaciju, ali su čvrsto obećali da će biti obezbjeđene doze za revakcinaciju, i mi smo odmah pustili preko 3300 doza Pfizera“, kazao je Ademir Spahić, Krizni štab KS.

I dok građani čekaju na svoju dozu Pfizera, brojke zaraženih rastu. Iz Kriznog štaba KS kažu semafor pokazuje crveno.

Uklapamo se u takozvanu ‘crvenu zonu’. Neću reći da nas to brine, to smo očekivali, s obzirom i na porast u regionu. Četvrti val je u toku i to nije neočekujuće za nas. Polako se pune naše bolnice. Jutros nemamo pacijente na respiratoru, ali imaju oni koji su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji“, kaže Aida Pilav, Krizni štab KS.

Kovid pacijentima na raspolaganju su dva drive in punkta- kod mosta Suada i Olga, te Covid centre u opštini Centar, Saraj-polje, Semizovac, i na Ilidži.

Ono što trenutno imamo je sasvim dovoljno za stanje koje imamo sa današnjim brojkama, pratićemo stanje i u saradnji sa ministarstvom zdravstva ako bude potrebe, mi ćemo naravno “borbenu gotovost” prema Kovidu dići na jedan viši nivo“, poručio je Arman Šarkić, Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Danas su vakcinisani i zatvorenici i pritvorenici u Centralnom zatvoru. Njih oko stotinu primilo je Sinofarm ili AstraZeneca vakcine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!