Dok građani BiH čekaju vakcine, u Srbiji vakcinisane nagrađuju novcem

Vijesti 07. maj 202119:46 3 komentara

Zemljama koje su donirale vakcine BiH, pridružuje se i Hrvatska. Nacionalni štab saopštio je da će zemljama u kojima žive građani Hrvatske, 20 000 doza za BiH, te po pet hiljada Kosovu i Crnoj Gori. I dok susjedne zemlje troše milone doza u glavnom gradu BiH, zatvoren je najveći vakcinalni punkt Zetra. Republika Srpska nastavila je vakcinisanje starijih od 65

Snimci zagrebačkog Sajma. Fotografija sa beogradskog. Redovi ispred vakcinalnog punkta i u Banjaluci.

“Imamo dovoljan broj vakcina, prateći po ovome ja očekujem po jutrošnjem odzivu da će biti oko 300 ljudi. Otvoreni smo do 15h. Još jednom ponavljam sva lica starija od 65 godina mogu doći i primiti vakcinu”, kazali su iz vakcinalnog punkta.

Nasuprot velikim koracima u Beogradu, nešto manjim u Zagrebu, i pomacima u RS. Na najvećem vakcinalnom punktu u Sarajevu bez pomaka.

“Dva posto vakcinisanog stanovništva BiH je jako malo, vakcine dobijamo na kapi, nikad ne znamo kada će doći sledeća pošiljka. Svi je željno očekujemo”, kazala je Aida Pitić, epidemiolog.

Iako se sam vakcinisao AstraZenecom doniranom iz Srbije, kao i veliki broj građana FBiH. O nabavci vakcina u FBiH resorni ministar Vjekoslav Mandić ima samo riječi hvale.

“Vlada FBiH je uspjela nabaviti vakcine preko mehanizma Covax, i preko mehanizma evropske komisije, to su sve vakcine koje su plaćene i koje su nabavljene. Mogli ste juče poslušati predsjednika WTO, koji je pohvalio rad Vlade, i to bi bio moj komentar na vaše pitanje”, kazao je Mandić.

Dokle se stiglo sa direktnom nabavkom vakcina?

Pitali smo pohvaljenu Vladu, dokle se došlo sa direktnom nabavkom vakcina. Brzo je stigao odgovor:

“Vaš upit je proslijeđen u Zavod za javno zdravstva FBiH na nadležno postupanje, s molbom da Vam direktno i u što kraćem roku dostave odgovor”.

Odgovora danas nema, Ni iz Vlade KS, koja se u nabavku vakcina upustila zajedno sa Vladom FBiH, nemaju odgovor kada bi direktno nabavljene vakcine mogle stići u Federaciju.

“Nemam vam informacije vezano za vakcine, svi tražimo i sarađujemo sa Vladom FBIH tamo gdje je moguće. Potpuno smo stavili svu politiku iz sebe u pokušajima da dođemo do veće količine vakcina, istog trenutka nakon što budemo imali više informacija javnost će prva znati”, kazao je Edin Forto, premijer KS.

Danas je javnost obradovala vijest, da stiže nova donacija, ovaj put iz Republike Hrvatske.

“Želimo pomoći nama susjednim zemljama u kojima takođe žive naši građani, građani Republike Hrvatske, i ne radi se o 50 000 doza, već o 20 000 za BiH, 5000 za Kosovo i 5000 za CG. Ta donacija još uvijek nije realizirana, ali je najavljena”, kazao je Krunoslav Capak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

I dok u BiH građani, prijavljeni čekaju vakcine, u susjednoj Srbiji, vakcinisane nagrađuju novcem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare