Dok ministar čeka revakcinaciju, građani FBiH još čekaju direktnu nabavku

Prvi vakcinisani medicinski radnici u FBiH jutros je stigla druge doze AstraZenece. Riječ je o donaciji iz Srbije. Dogovor je ispoštovan, pa će njih oko 10.000, među kojima je i ministar zdravstva Vjekoslav Mandić imati priliku da se revakcinišu. I dok ministar zdravstva čeka na revakcinaciju, građani FBiH, još uvijek čekaju na direktno nabavljene vakcine.

Iz Ministarstva civilnih poslova potvrdili su da je avion sa vakcinama iz Srbije sletio je na sarajevski aerodrom nešto poslije 11 časova. Deset hiljada doza namjenjeno je za revakcinaciju, radi se o AstraZeneca vakcinama iz Južne Koreje.

“Uskoro šaljemo dodatnih 10.000 doza za Kanton Sarajevo, to je ono što smo obećali i 10.000 doza za Republiku Srpsku. Tako da nastavljamo donacije, bićemo tu da pomognemo, podržimo koliko god je moguće. Jer nećemo se moći vratiti normalnom životu ukoliko svi nismo bezbjedni”, kazala je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Prve doze, donio je u Sarajevo lično predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a njima su vakcinisani zdravstveni radnici u FBiH. Od tada, od 2. marta, do danas u FBiH nije stigla niti jedna direktno nabavljena vakcina. Za to vrijeme, u Srbiji planiraju masovnu vakcinaciju regiona.

“Mi pustimo, pa sačekamo neke procedure da prođu, ali skoro svi. Uskoro ćemo da otvorimo i za BiH, i za Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru ko god hoće da se vakciniše neka dođe. Nemaju dovoljno vakcina, dođite u Srbiju da se vakcinišete. Mi ih imamo previše”, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Od Vučićeve posjete BiH stigle su razne donacije, ali i dio vakcina preko Covax mehanizma. Za RS stigle su i direktno nabavljene Sputnik V, ali i Sinofarmove vakcine. Ukupno više od pola miliona vakcina. FBiH još uvijek pregovara.

“Uskoro bi se mogao očekivati potpis ugovora na državnom nivou sa jednim od proizvođača, i da su sa dva proizvođača vrlo blizu ti preovori, pri kraju. Prema nekim nezvaničnim informacijama u naredna dva mjeseca bi trebalo stići preko 300 000 vakcina”, kazao je Goran Čerkez, ministarstvo zdravstva FBiH.

U RS najviše je stiglo Sinofarmovih vakcina, skoro 100 hiljada. S druge strane, u FBiH je najviše stiglo Pfizerovih, više od 50 hiljada, iz Covax i EU mehanizma. Do sada je u oba entiteta zabilježeno 119 nuspojava.

“Prema strukturi prijava 111 prijava su klasifikovane kao “non serious” – nije ozbiljna. Sedam prijava su karakterisane kao ozbiljne, od toga 4 prijave sa hospitalizacijom, sa opravkom, jedna anafilaktička reakcija sa oporavkom i tri druga značajna medicinska stanja, sa oporavkom”, kazali su iz Agencije za lijekove BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad