Dok se čeka na reforme, mladi životi se gase

Vijesti 28. apr 202219:37 1 komentar

Apel ili bolje reći vapaj iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo kojim od odgovornih u obrazovanju traže da se smanji pritisak na najmlađe nakon niza tragičnih događaja. U samo dva mjeseca dvije djevojčice oduzele su sebi život. Roditelji krive sistem i pritisak koji djeca trpe od samog početka školovanja.

Naše dijete, naša učenica, naša nada za bolju budućnost ugasila je svoj savršeni let… Riječi su kojim Vijeće roditelja KS počinje otvoreno pismo. Zahtjevaju reformu obrazovnog sistema, psihologe, pedagoge i socijalne radnike u školama jer svi okrugli stolovi, seminari i projekti nisu dali rezulatat.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja poručuju da već deset godina traže reformu obrazovnog sistema i zapošljavanje stručnih osoba za rad sa djecom i roditeljima.

Transgeneracijska trauma, društvene mreže, želja za uspjehom, vršnjačko nasilje – samo su neki od problema najmlađih među nama.

“Imate dosta djece koja se javljaju u centre za mentalno zdravlje, barem kod mene, koja traže podršku. Ne traže osuđivanje i ne traže kritiku. Odrasli vrlo često vjeruju, ako ne budu kritikovali, da će djeca samo padati niže i da neće doživljavati uspjeh i da će otići niz stranputicu. To opet nije istina. Kritika nisam primijetila da je nekom puno pomogla, osim u trenutku kad se kritikuje i reći svoje mišljenje o nekom postupku da to nije u redu, to je svakako dobro”, kazala je Nermina Vehabović Rudež, psihologinja.

U odnosu nastavnika prema učenicima, roditelja prema nastavnicima i djeci i cijelom sistemu u kojem odgajamo nove generacije ima mnogo problema. Davno je bilo vrijeme da se ovom problemu ozbiljno pristupi i ne dozvoli da se mladi životi gase.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare