Dok se usložnjavaju kliničke slike: U BiH propalo više od milion vakcina

Vijesti 02. aug 202219:02 > 19:03 0 komentara
N1

Je li zdravstveni sistem spreman na sve veći broj zaraženih koronavirusom? Usprkos, dosad uglavnom blažim simptomima novozaraženih, situacija se usložnjava. Ono što zabrinjava liječnike je mali broj procijepljenih, a sve veći broj smrtnih slulčajeva.

Osim povećanog broja novoinficiranih covidom-19, usložnjavaju se i kliničke slike oboljelih, uglavnom, nevakcinisanih. Pored toga, raste broj i smrtnih slučajeva, upozoravaju nadležni i apeluju na imunizaciju kako bi kobni ishodi bili izbjegnuti, a zdravstveni sistem rasterećen.

“Vidite da imamo veliki procenat pozitivnosti među testiranim, to znači da je mnogo više pozitivnih nego ono što dobijamo kroz testiranja. Vjerovatno je mnogo ljudi koji imaju blage slike pa se možda ne jave u zdravstvene ustanove i ne testiraju se”, ističe epidemiologinja Jela Aćimović.

Dok su početkom pandemije Bosanci i Hercegovci odlazili u susjedne zemlje ili satima u redovima tržnih centara čekali na dozu vakcine, danas drugačija slika. Oko 40% populacije, prema podacima nevladinog sektora, primilo je barem jednu dozu, a radi se o, uglavnom, o osobama starije životne dobi. S druge strane, povjerenja u vakcine, uglavnom, nemaju građani starosti od 18 do 34 godine.

“Upravo sam vakcinisana, tri puta. Imala sam koronu i sad sam ponovo u koroni. Tako da neka se niko ne vakciniše, ni slučajno”, riječi su Banjalučanke.

A to “ni slučajno” kumovalo je propadanju više od milion 300 hiljada vakcina u čitavoj državi, i to oko 530.000 u FBiH i oko 770.000 u RS. A da bi se obezbijedili uslovi za njihovo čuvanje u centralnom skladištu Robnih rezervi Republike Srpske izvršena je primopredaja 17 rashladnih uređaja za kontrolisano čuvanje vakcina, u iznosu od 21.800 evra koji su donacija Evropske unije. Biće raspoređni po zdravstvenim ustanovama u Banja Luci, Laktašima, Kotor Varoši i Čelincu.

Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!